Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sie zonka upiera przy zoltym to mozesz kupic stadko saulosi albo msobo (jezeli msobo to juz bez yellowkow).

Ladne zolte rybyn jak przywyknie to pewnego pieknego dnia kilka zszarzeje I nastepnie zrobia sie pieknie niebieske.

Ale wtedy juz bedzie za pozno na zmiany I do rybek czlowiek juz przywiazany bedzie.

Takiego szoku nie bedzie jak w przypadku gdy wpuscisz od razu niebieskie :-)

Opublikowano

Wrócę z pracy to będę dalej nad nią pracował.

Problemy są generalnie dwa:

1. Akwarium oddziela salon od przedpokoju i kobieta patrzy na nie jak na element wystroju mieszkania - ma pasować kolorystycznie do reszty i jej się podobać.

2. Ona organicznie nie znosi niebieskiego we wszystkich jego odmianach (nie wiem jakim cudem ale rafy jej się z kolei podobają)

Oboje nie przepadamy za zbyt dużą mieszaniną kolorów, dlatego jednogatunkowe akwaria nam obojgu się podobają.

Kunta - niestety właśnie wczoraj pracowałem nad nią pokazując jej msobo magunga, jest więc świadoma wybarwiania się samców na niebiesko. Myślałem że żółte samice sprawią że i wilk będzie syty i owca cała. Nie pomogło nawet to że to by był przecież harem i samic było by znacznie więcej niż samców.

Kurcze, chciałbym żeby jej także się podobało. Mogę się uprzeć i postawić na swoim, ale wolał bym osiągnąć jakiś konsensus. Dziś wieczór w takim razie będziemy przeglądać non-mbuny (utaka?).

Pozdrawiam,

Skoll

Opublikowano

Nie wiem czy szare samiczki aulonek sa ladniejsze niz niebieskie samce np. Saulosi no ale przeciez o gustach sie nie dyskutuje.

Ja od siebie moge tylko dodac ze przegladajac rozne gatunki zwracaj szczegolna uwage na samice - malo kto wstawia zdjecia samic bo zasadniczo nie sa jakies przepiekne, a wiekszosc samcow jest bardzo ladna (w baniaku bedziesz mial jednak wiekszosc samic)

Dla przykladu podam Ps. Flavusa - jezeli podobaja sie wam zolte ryby to jest obawa ze zauroczycie sie ta ryba, lecz gdy zaczniecie ogladac samice to emocje baaaaardzo opadna.

Opublikowano
Jeżeli będzie mało kryjówek , a kolega będzie odławiał inkubujące samice to nie będzie problemu.

Powodzenia w odławianiu inkubującej samicy w akwarium o wysokości 70cm i szerokości 75cm :twisted: . Rewolucja w akwa raz w tygodniu gwarantowana.

PS.ja tam wolę oglądać duże , dorosłe , walczące i trące się ryby niż jakiś tam narybek co nie widać nawet płci. :?

Kwestia gustu. Ja i pewnie wielu z użytkowników forum woli wielopokoleniowe akwaria, gdzie ryby znacznie różnią się rozmiarem i wiekiem, a przez co również zachowaniem.

w akwarium liczy się nie tylko długość a także szerokość i wysokość.

Pyski u wielu z nas lubią także pływać w toni

Owszem, ale tylko niektóre. Jeśli kolega zdecydowałby się na acei, to wysokość owszem byłaby wykorzystana. Jeśli kamloty nie będą poukładane pod samą taflę, to caeruleus pod powierzchnie wody podpłynie jedynie po żarcie.

kolego pytasz , a potem zamiast porozmawiać kulturalnie udajesz znawcę...

Wyluzuj, bo znawce udaje tu ktoś inny i przestań prowokować.

Opublikowano
Owszem, ale tylko niektóre. Jeśli kolega zdecydowałby się na acei, to wysokość owszem byłaby wykorzystana. Jeśli kamloty nie będą poukładane pod samą taflę, to caeruleus pod powierzchnie wody podpłynie jedynie po żarcie.

Akurat nie masz racji...

Maingano,które jak twierdzicie kryją się tylko w skałach pływają często pod powierzchnią :wink:

A skały mam do 20cm około.....

Opublikowano

pytanie tylko jakie wysokie masz akwarium? Bo jasne jest, że jeżeli masz 50cm to ryba nie będzie się sztywno trzymać skał, bo nie będzie miała dość miejsca.

BTW. zmień sobie kolor czcionki w podpisie

Opublikowano
A skały mam do 20cm około.....
''

Kupa skały :mrgreen: Moje kamienie miały po 50 cm wysokości, najcięższy ważył 37 kg :wink: 20cm. kamyczki ledwo z dna wystawały. Saulosi, bez obrazy, ale za bardzo generalizujesz problem.

Każdy z nas/was ma inny zbiornik, być może podobną obsadę, lecz ryby zawsze inaczej się zachowują. Inna jest drabina władania baniakiem, moja ryba lubi punkt A a Twoja B. Proszę nie wrzucaj ryb do jednego worka, bo to już powoli robi się śmieszne.

Opublikowano

MateuszT napisał o yellowkach pogląd,a ja napisałem o maingano więc każdy ma swoje zdanie...

I tak prawie żadne akwarium w galerii nie przypomina wyglądu naturalnego środowiska pyszczaków...

Także wystrój to kwestia gustu....