Skocz do zawartości

Wkopywanie sie ryb w piasek w obliczu zagrozenia..????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W osobnym zbiorniku trzymam gromadke mlodziezy Copadichromis parvus (wielkosc 7-8 cm) .Podczas wymiany wody i czyszczenia akwarium nie moglem sie dolicyc kilku osobnikow....Zaczale nerwowo przeszukiwac zakamarki ale nic...zrobilo sie goraco... W odruchy desperacji poczalem "czesac" piaszczyste dno ..wygrzebujac brakujace okazy.Myslalem ze to ja sam przez nieuwage przysypalem je piachem podczas czyszczenia . Zaczalem je bacznie obserwowac i ku mojemu zdziwieniu na moich oczach w ulamku sekundy zaczely sie ponownie wkopywac w piach , ale tak ze nie bylo ich zupelnie widac...nigdy wczesniej nie spotkalem sie z podobnym "strusim "zachowaniem ryb malawi .???? Wyciagagac je ponowni z piachu udawaly martwe a jezeli mialy nadal ukryta glowe pod powierzchnia to moglem je ustawiac pionowo tak ze tylko glowa byla w piachu . :shock: :shock:

Moje pytanie jest proste ...czy jakies inne ryby jeziora Malawi zachowuja sie podobnie w obliczu zagrozenia?

Opublikowano

U mnie to samo zrobiły raz młode ok 4-5 cm "fosso", też przy podmianie wody. Potem widocznie już się przyzwyczaiły i nie widziałem więcej takich zachowań. Piasek jest drobniutki prawie jak mąka, przywieziony z plaży.

Opublikowano

U mnie piasek jest wielkosci 0,8-1,2mm... i to nie jest tak latwo "wkrecic" sie w taki granulat ,zobaczymy jak to bedzie nastepnym razem .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wlasnie jestem po zmianie wody ...i poniewaz sytuacia sie powtorzylem szybko zrobilem kilka fotek .Nie sa dobre ,ale moze cos da sie zobaczyc... Teraz juz spokojnie podszedlem do sprawy . ...Nie chcialem ich stresowac szybko je wygrzebalem .Ale to jednak bardzo ciekawe zjawisko.

post-8059-1469571260785_thumb.jpg

post-8059-14695712608092_thumb.jpg

post-8059-1469571260867_thumb.jpg

post-8059-14695712608896_thumb.jpg

Opublikowano

Nie wykopuj ich, nie po to się zakopują :) . W jeziorze szczególnie często takie zachowania pokazują P. electra. Jedyne zagrożenie, jakie tuwidzę związane jest z dość dużą granulacją podłoża i ewentualnie ostrymi krawędziami. Piach rzeczny jest w tym przypadku o wiele lepszy, niż żwir.

• 3 tygodnie później...