harisimi Opublikowano 25 Lutego 2013 #171 Opublikowano 25 Lutego 2013 Oczywiście acei może żyć z yellow ... bez uszczerbku na zdrowiu którejkolwiek ze stron. Czy określenie ryba peryfitonożerna będzie jasne nie wiem ale z przyczyn podanych wcześniej mam pewne opory do bezkrytycznego określania ryb peryfitonożernych jako wszystkożernych choć to jest bardziej prawidłowe, zwłaszcza w kontekście tego, że wielu peryfitonożerców uzupełnia dietę planktonem i są jeszcze bardziej wszystkożerne .
eljot Opublikowano 25 Lutego 2013 #172 Opublikowano 25 Lutego 2013 Też wydaje mi się że nie ma co mieszać w bazie dodatkową grupą, idąc tym tokiem powinniśmy również dodać planktonożerców bo to też coś innego niż yello czy perlmut wcinające robale . Można by dodać dodatkową rubrykę w opisie np. "sposób odżywiania w naturze".
Slawek-meszek Opublikowano 25 Lutego 2013 #173 Opublikowano 25 Lutego 2013 Ewentualnie można byłoby dodać do opisu roślinożerca-preyfitonozerca, miesazerca - planktonozerca Ale czy to jest tak bardzo potrzebne. Czy ktoś będzie z tego korzystał. Boje sie jeszcze jednego następstwa. Nagle zaczną się pytania co to jest peryfitonozerca czy planktonożerca.
harisimi Opublikowano 25 Lutego 2013 #174 Opublikowano 25 Lutego 2013 Różnica jest zasadnicza, inny pokarm pomiędzy planktonożercą a skorupiakożercą nie ma wpływu na budowanie diety i obsady. W przypadku ryb peryfitonożernych różnica taka jest. Osobiście jestem zwolennikiem ścisłego opisywania czym żywi się ryba. Jeśli jednak stanie na tym aby tego nie robić bo za dużo zamieszania peryfitonożerców opisałbym nie jako roślino ale wszystkożerców. Czy jednak na naszym poziomie wiedzy nie lepiej byłoby dostosować bazę i opisywać czym ryba żywi się w naturze. Nie wiem jakie są możliwości techniczne bom w tym gamoń ale jeśli nie da się tego zrobić a trzeba zmieścić się w jednym wyrazie to istotę diety peryfitonożercy ( a nie chcecie mieszać ) musimy oddać określając faktyczna dietę ryby a więc peryfitonożerców powinniśmy określać jako wszystkożerców. IMHO of cors.
eljot Opublikowano 25 Lutego 2013 #175 Opublikowano 25 Lutego 2013 Czy jednak na naszym poziomie wiedzy nie lepiej byłoby dostosować bazę i opisywać czym ryba żywi się w naturze. Właśnie coś takiego zaproponowałem Można by dodać dodatkową rubrykę w opisie np. "sposób odżywiania w naturze". Czyli reasumując, główny podział wyświetlany w całości tabeli zostaje bez zmian a dodajemy dodatkową rubrykę w szczegółowym opisie danej ryby, chyba to jest wykonalne?
Sir_Yaro Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor #176 Opublikowano 25 Lutego 2013 jest ale to juz nie zajmie 2 minut. musze baze zmodyfikowac wprowadzic zmiany w kodzie itp itd.... Zobacze wieczorem w domu....
marek_z_81 Opublikowano 25 Lutego 2013 #177 Opublikowano 25 Lutego 2013 Boje sie jeszcze jednego następstwa. Nagle zaczną się pytania co to jest peryfitonozerca czy planktonożerca. Na pewno tak by było, taką informację należałoby zamieścić w FAQ.
Slawek-meszek Opublikowano 25 Lutego 2013 #178 Opublikowano 25 Lutego 2013 A może na górze wstawić dwie regułki. W widocznym kolorze. Odnoszę wrażenie że nasze FAQ jest mało czytane
Sir_Yaro Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor #179 Opublikowano 25 Lutego 2013 A może na gorze wstawić dwie regułki. W innym widocznym kolorze. Odnoszę wrażenie że nasze FAQ jest mało czytane około 1.3% odsłon na forum dotyczy faq.
Slawek-meszek Opublikowano 25 Lutego 2013 #180 Opublikowano 25 Lutego 2013 Jak się to odnosi do innych odsłon?. Mam wrażenie że to chyba nie za dużo?. Sir Yaro masz jakąś koncepcje odnośnie perefitonożerców i planktonożerców? A może żeby nie rozbudowywać tabeli to i idźmy za rada kolegi harisimi przypisując je odpowiednio np P Acei lub P socolofi do wszystkożerców. Ze wzmianka pod spodem w nawiasie czym dokładnie się odżywiania. 1
Rekomendowane odpowiedzi