Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i faktycznie narurowce. A jaki jest koszt takiej fiktracji ? Czy tylko taka filtracja jako jedyna w akwa wystarczy?

W sumie narazie mógłbym tymczasowo wstawić pompę z gąbką jako mechanik a kubełek jako biolog. Tło dociąć pod listwę i przykleić do szyb, wyciąć w styrodurze miejsce na rury i grzałki w rogach zbiornika. I uzbierać kaski na filtrację. Co wy na to?

3.jpg[/attachment:sw9slqv0]

A kamienie przykleiłem na zakładkę , ale pianka dotarła we wszystkie szczeliny. Pozostaje kilka miejsc gdzie widać piankę. Zabetonuje je cx-5 i jeszcze na świeżą zaprawę posypię skruszonego piaskowca. Co odpadnie to odpadnie ale jak zwiążę to nic nie ruszy. Daje słowo gdyż mam w 240 l tło z cx 5.

post-9249-14695712603088_thumb.jpg

Opublikowano
Może i faktycznie narurowce. A jaki jest koszt takiej fiktracji ?

Ja się zmieściłem w 300zł o ile dobrze pamiętam(pompa OMI25-40) :wink:

Przeszukaj forum,o narurowcach było bardzo ale to bardzo dużo....

Opublikowano
Tło dociąć pod listwę i przykleić do szyb, wyciąć w styrodurze miejsce na rury i grzałki w rogach zbiornika. I uzbierać kaski na filtrację. Co wy na to?

Ja nie wkładał bym grzałki za tło. Lepiej niech siedzi w akwarium i oddaje ciepło całą swoja powierzchnią. Natomiast rury zasysające jak najbardziej.

A jak chcesz zainstalować wyloty z filtrów ? Jak będziesz "ruszał" wodę w akwarium?

Opublikowano

Poczakam i poprzymierzam na sucho. Akwarium w drodze :D Dzisiaj zamówiłem akwa w Discusie i będzie w następnym tygodniu. Może mi coś do głowy wpadnie jak to wszystko poustawiam. Jutro dokończe 3 element tła i wrzuce pare fotek.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam ze nie pisałem. Urlop. Akwa gotowe. Stoi 600 ;otrowe akwarium ze wspaniałym tłem z piaskowca. Dużo, dużo pracy, ale efekt niesamowity.

Oto kilka fotek

Srodek akwa

srodek.jpg[/attachment:2b17q903]

Całe akwa

całe.jpg[/attachment:2b17q903]

Lewa strona

lewa.jpg[/attachment:2b17q903]

Prawa strona

prawa.jpg[/attachment:2b17q903]

Jak znajde chwile to opisze dokładnie cały proces powstawania tła. Nieustrzegłem się błedów, ale efekt zaskoczył nie tylko mnie . Nawet żona, która do konca nie rozumnie mojej pasji wysoko oceniła moją prace, mimo że mieszkanie wyglądało jak cementownia w połączeniu z kamieniołomami. Na samo tło poszło 130 kg piaskowca, 4x pianka, 1x tuba silikonu (250 ml), 2 tafle styroduru, 5 kg cx-5 i trochę plastikowej siatki ogrodowej. Koszt około 250 zł na tło o wymiarach 200x 50. W efekcie posiadam niepowtarzalne tło z naturalnych elementów, a co najważniejsze z które naprawdę mi się podoba.

post-9249-14695712609408_thumb.jpg

post-9249-14695712611642_thumb.jpg

post-9249-14695712612832_thumb.jpg

post-9249-14695712621327_thumb.jpg