Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak a propo cytat z innego forum:(autor niech pozostanie anonimowy)

Wiecie co mam małe rybki ale nie wiem czy to pielęgnice czy gupiki czy molinezje???

a tak w ogóle to czym je się karmi???

:shock: :shock: :shock:

Opublikowano

Matepop, raz już miałeś problemy, a my przez ciebie załamanie nerwowe. A teraz to już tak nam dołożyłeś, że serce pęka. Nie wiem, czy ty naprawdę nas prowokujesz, czy może nie potrafisz czytać. Forum aż kipi od informacji na temat ryb. Zanim kupiłeś te biedne zwierzątka, to do jasnej ciasnej, dlaczego nie założyłeś tematu o obsadzie swojego akwarium? Doradzilibyśmy i wybrałoby się coś odpowiedniego do litrażu i o jednakowym temperamencie i diecie. A tak tylko patrzeć jak ryby będą ci zdychać. Kwestia czasu. Gratuluję. :(

A panu z redami z 90 litrach moge tylko poradzić, by albo oddał/sprzedał ryby, albo jak najprędzej kupił conajmniej 240 litrów. Oczywiście jeśli jego sumienie nie pozwala na to, by zwierzęta się męczyły.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zastosowałem się do ostatniej rady (red-redy poszły do sklepu) pozostał tylko glonojad.

Z dalszym doborem poczekam,(pyszczaków) nie będzie.Większego akwa nie mam gdzie wstawić.

Przy tym co mam pozostają chyba tylko gupiki.Muszę się rozeznać.Pozdrowienia wiwaldiww.

Opublikowano
Zastosowałem się do ostatniej rady (red-redy poszły do sklepu) pozostał tylko glonojad.

Z dalszym doborem poczekam,(pyszczaków) nie będzie.Większego akwa nie mam gdzie wstawić.

Przy tym co mam pozostają chyba tylko gupiki.Muszę się rozeznać.Pozdrowienia wiwaldiww.

No nie tylko gupiki.

Zainteresuj się muszlowcami z Tangi lub Malawi (mój kolega je choduje) są małe ale zachowują się bardzo ciekawie.

Opublikowano

Krzysiek te z Malawi nie są małe i już 112-tka jest wątpliwa ( w fazie testów ) ale Tanga jak najbardziej a do tego kuuuuppppaaaaa ryb z innych biotopów. wiwaldiww wystarczy poczytać dać sobie spokój z Malawi i stworzyć superasty zbiornik np z małymi kąsaczami czy nawet z parą bojowników i pretników karłowatych. Ale to już inny biotop inny temat i inne Forum ;).

Matepop to że tak chcesz jak masz nie świadczy, że masz dobrze a argument, że się nie biją to marny argument. Poza tym masz w sobie coś z masochisty ;) i powinieneś się tym zacząć martwić ... wiedziałeś że pół Forum skoczy Ci do gardła a jednak się wpisałeś a to znaczy, że lubisz prowokować do tego aby Cię atakowano a to objaw groźny bo wskazujący na pewnego rodzaju odchylenie od normy :mrgreen: Pół żartem pół serio of kors ;)

• 4 lata później...
Opublikowano

Postanowiłem odgrzać wątek i podpiąć się do tematu.

Wczoraj obserwowałem jak jedna z samic saulosi odbywa tarło bez samca. Co pewien czas składała ikrę na kamieniu i połykała do pyszczka. Pozostałe ryby odganiała. Samce nie wykazywały żadnego zaineresowania tym samotnym tarłem.

Mam akwarium 240l, saulosi 2+8, jednogatunkowe.

Ponieważ samica jest starsza (o ok. 2 lata) i większa (o 2cm) od samców w tym chyba upatruję przyczynę takiego zachowania. Czyżby samica wymaga aby samiec był silny i równie duży jak ona?

Czy ktoś, kto ma obsadę wielopokoleniową zaobserwował coś podobnego?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wycieranie sie "samoczynne" samic obserwowalem niejednokrotnie u red blue.

mialem 3 dorosle samice bez samca w 300 litrach z demasoni i trewkami. najwieksza samica red blue pozorowala zachowanie samca i tanczyla z pozostalymi samicami , ryby trzymaly ikre ok.2-3 dni i zjadaly ja. gdy pojawil sie samiec sytuacja wrocila do normy