Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W sobotę zrobiłem szafkę pod planowane akwarium 600 l . Napiszcie co o niej sądzicie. Jezeli się spodoba to napiszę więcej o całym projekcie i kosztach zrobienia takiej szafki (na zdjęciu 240 l i 60 l)

[center:j40z77c7]Nowy-2.jpg[/attachment:j40z77c7][/center:j40z77c7]

post-9249-14695712599572_thumb.jpg

Opublikowano

napisz cos wiecej sama cena i fota malo znaczy

a tak na marginesie to swoja szafke pod akwa 500 L 220cm dlugosci z pogrubianymi blatami i bokami przegrodami + pokrywa 320 zl

Opublikowano

Szafka wykonana jest z płyty meblowej koloru buk. Wymiary szafki to 200 dł x 60 szer x 64 wysoka. Dół szafki połączony jest z górą 6 cioma pionowymi płytami 60x60 cm. Za białymi drzwiczkami, tył szafki łączy ze sobą górę,dół i dwie płyty pionowe. W tylnej płycie wywiercone są otwory na kable,węże itp. Poprzeczne półki również łączą ze sobą dwie płyty pionowe. Całość mnie wyniosła:

189 zl płyta na szafkę i drzwiczki

23 zl okleina biała i buk

12 zl confirmaty

18 zl zawiasy

25 zl wiertło do confirmatu

Otwory na zawiasy wierciłem specjalnym frezem, który posiadam.Mozna uniknąć zakupu wiertła do confirmatu i wiercic zwykłymi wiertłami, ale mysle ze sie nie opłaca. Ja wkręciłem 96 sztuk i szło mi calkiem sprawnie dzieki wiertłu, które wierci i frezuje za jednym zamachem.RAZEM BEZ WIERTŁA 243 zł .Wszystko w castoramie. Tydzien czekalem na docięcie płyt, które idealni mi docięto.

[center:1ur8md0i][/center:1ur8md0i]Szafka pod akwarium.jpg[/attachment:1ur8md0i]

post-9249-14695712599735_thumb.jpg

Opublikowano

Dla mnie to jakoś solidnie ona to nie wygląda, ale gdy postawisz na niej prawie tonę i nie zacznie się wuginać to powinno być ok.

Opublikowano

Fajna szafeczka:)

Ja też się obawiałem gdy Emilia przywiozła mi szafkę pod 720l i zakładałem wzmocnienia:)

Później je powyciągałem i wszystko stoi jak beton.

Ale ja mam tył pełny , i to jest chyba klucz do sukcesu:)

Opublikowano

Szafka jest z osiemnastki. Osobiście uważam że trzy 40 cm plecy zupełnie wystarczą. Łączą ze sobą pionowe częsci co ma zapobiec ich wyginaniu przy nacisku. Zapewniam że szafka jest stabilna i nawet nie drgnie w żadną stronę.Oglądałem wiele szafek w sklepach i moim zdaniem spokojniem wytrzyma. Mam szafkę ze sklepu pod 240l i blat 120x40 opiera się na 135cm długości płyty(w pionie). W mojej szafce blat 200x60 opiera się na 480 cm płyty. Czyli szafka ze sklepu 240kg/135cm = 1,77 kg na cm wsparcia blatu. Moja szafka 600kg\480cm=1,25kgna cm wsparcia. Pozatym ma tylko 60 cm wysokości co również zmiejsza siłe wygięcia.

Opublikowano

dobra robota ja w swojej szawce zamiast pelnych plecow to wstailem dwa kawalki 60x40 z Blatow kuchennych bo mialem za free z zakladu gdzie pracuje

btw 25 zl za wiertlo ^^ wolal bym zwyklym wiercic i popijac piwko za 25 zl