Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W charakterystykach pielęgnic malawi umieszczonych na portalu znalazłem coś takiego jak "Maylandia livingstonii" - Pyszczak muszlowy z malawi (jeżeli opis poprawny to jest to fantastyczna rybka). Aktualnie w 500L zbiorniku (w pełnej równowadze biologicznej ) mam 15 ps. saulosi + 15 melanochromis + 10 Caruleus Yelow.

A pytania mam trzy :

(1) Jak by się w tą obsadę wkomponował muszlowiec ?

(2) Jaka jest najmniesza, rozsądna ilość muszlowców, które powinienem wpuścić do zbiornika ?

(3) Gdzie w Polsce mogę tę rybkę kupić ? (moje poszukiwania narazie zakończyły się fiaskiem)

dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Michał Świerczyński

Opublikowano

Niestety już masz przerybiony zbiornik,jedyne wyjście(które i tak powinno mieć miejsce)to redukcja obsady.Wtedy mógłbyś dodać nowy gatunek,nie koniecznie tego muszlowca(jak zauważył yaro melanochromisy nie dały by im spokoju,BTW jakie to melanochromisy?).

Opublikowano

Rzeczywiście troche nieprecyzyjnie sformułowałem pytanie :-). Oczywiście zamierzam zredukować obsadę aktualną do 25-30 ryb. Jeżeli chodzi o melanochromis maingano to gatunek ten oceniam jako kompletnie nieagresywny przy najmniej po tym jak zwiększyłem ilość grot skalnych.

ps.

dzięki za opinię

ms.

Opublikowano

nie agresywny bo i yelowek i saulosi nie zajmuje tych samych stref w akwarium, livingstoni w znacznej mierze przebywa w pobliżu dna tam gdzie maingano, więc uwierz że wtedy nie będzie taki nieagresywny.

Opublikowano

Mam Maylandię livingstonii od ponad roku. Od samego początku w akwa M.livingstonii pływają razem z Saulosi Coral, a od jakiegos czasu jeszcze z Yellowami.

Co zaobserowałem?

- z saulosi coral i yellowami żyją w totalnej zgodzie,

- agresja wewnątrznatunkowa jest minimalna,

- ryby wszystkożerne (mięsko też lubią) dość żarłoczne - trzeba uważać żeby nie przekarmiać,

- mój najwększy osobnik w wieku około 2 lat ma jakieś 7 cm długości,

- yaro napisał, że livingstoni w znacznej mierze przebywa w pobliżu dna - jednak moje muszlowce zdecydowanie bardziej niż przebywać przy dnie wolą pływać górnych partiach akwa.

Więc ja do Twojego akwa dodałbym M.livingstonii. Moje muszlowce mam od kolegi Harisimiego, a jednego samca dokupiłem u Malawiana w Trzebini. Z tego co pamiętam Malawian ma je po 22 zł/szt.

Mam z nimi jednak jeden problem - nie chą się rozmnażać. Myślałem, że mam same samice, więc dokupiłem jednego ponoć 100% samca, ale dalej nic - jest o połowę mniejszy od pozostałych muszlowców, więc może trzeba jeszcze poczekać aż podrośnie. Albo mam same samca? Jeśli urzekło Cię ubarwienie tych ryb, bo zobaczyłes zdjęcie samca dodane w galerii przez Marsa, to powiem Ci, że moje muszlowce niestety nie są aż tak piękne. Podaje linka do foty, którą wstawiłem w galerii.

http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=9742

Pozdrawiam