Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów

Niestety po powrocie z wakacji zastałem w baniaczku hm "bagno" i pozostały tylko swiderki dbał o rybki szwagier hm.

Zbiorniczek miałem wzorcowy obsada: afra jalo maingano yellow

Zakładam nowy stary baniak ale obsadę chcę zmodyfikować choć tamta zła nie była i pytanie do znawców tematu :

chciałbym kupić afry jalo bo były cudne do tego no własnie chcę zrezygnować z maingano myslałem o czymś innym i dodaniu czegoś co lubi mięsko może coś z aulonek może coś by się dało pokombinować. Z moich obserwacji afry są spokojne dużo spokojniejsze od maingano więc co :

240 L 120 cm

pozdrawiam

Opublikowano

tak myślałem przerobiłem dotychczas w swojej karierze 4 gatunki : johanii bardzo agresywne , maingano dość agresywne , afry lekko agresywne i yellow spokojne

mam czas będę myślał nad obsadą tamta miała rok i była wzorcowa został mi tylko przychówek maingano bo tarły się samiczki na przemian ....

jakieś propozycje 2 gat do afr jalo z wyłączeniem rdzawych maingano i innych oklepanych w 240 coś w zgodności ditetycznej z aframi ?

Opublikowano

Nawet jak chciałem wsadzić Wiliamsi do mojej 375 to wszyscy pukali się w głowie - do 240 napewno za duże i zbyt agresywne.

Opublikowano
jestem blisko decyzji :

Afra jalo ok 4 szt

Pseudotropheus msobo Magunga 4szt

yellow ok 4 szt

i myslę ze będzie dobrze :?:

Nie,nie będzie dobrze.Metriaclima sp."msobo"Magunga (bo taka jest poprawna nazwa :wink: ) jest roślinożercą(w zdecydowanej przewadze) i na mięsku daleko nie zajedzie.