Skocz do zawartości

letnie wahania temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wysoka temperatura, mniej tlenu w wodzie a co za tym idzie zmniejszenie liczby baktreii nitryfikacyjnych. Chociaz to bardzo dziwne, bo u nikogo z nas takie zmiany nie zachodza. Nie masz gdzies trupka w akwarium, zmieniales cos moze w akwa, jakies nowe ryby, czyszczenie kubla ? Sam nie wiem, doszukuje sie we wszystkim.

Opublikowano

witam

zainstalowałem z pokrywie 1 wentylator od procesora i już jest rewelacja bo temperatura spadła z 32° do 28°.Założyłem na zasysanie ale dzisiaj podłącze jeszcze jeden na dmuchanie jak radzi Perez.Oświetlenie wyłączone 24/h ale postaram się dzisiaj zorganizować chociaż jakieś diodowe bo akwa dziwnie wygląda bez światła,a ha i jeszcze jedno-przez wentylator stan wody spadł o jakieś 8l ale to nic bo dzisiaj sobota dzień podmian więc nic to nie szkodzi hehe.Co do termoregulator to mam tylko zwykły,który się nie sprawdzi,może wiecie gdzie znaleźć taki odwrócony ?

pozdrawiam

Opublikowano

ten zwykły (mechaniczny) można łatwo przerobić na odwrócony. Gdzieś w necie widziałem manual takiej modyfikacji.

http://www.kfa.org.pl/aforum.php?op=show_thread&id=1405&page=0#42527

tutaj jest przeróbka popularnego rt-2.

Swoją droga miałem kiedyś taki, poszukam dzisiaj w szafie i jak znajde to spróbuję przerobić.

edit: znalazłem ale jest uszkodzony, w środku wygląda troche inaczej ale idzie się połapać które elementy trzeba połączyć.

Opublikowano
doczepie się do wątku.

powiedzcie mi jeszcze czy takie wentylatorki nie będą za słabe one maja 12v i jak dla mnie trochę słabo dmuchają

Tak dla ścisłości to one nie mają tylko potrzebują 12V.

Czemu mają mocniej dmuchać?

One mają tylko wymuszać obieg powietrza pod pokrywą, a nie tworzyć fale :-)

Opublikowano

mi w zupełności wystarcza jeden taki wentylator na zasysaniu ale jak już pisałem zamontuje jeszcze jeden żeby dmuchał

jeżeli chodzi o jego wydajność to wystarczy w zupełności a jego parametry to 12v i 1,4w mocy,chodzi oczywiście o taki z procka a wygląda to tak

wiatrakf.jpg

dzięki mutra za instrukcję przeróbki rt-2 na pewno skorzystam :)