daro44444 Posted July 12, 2010 #1 Posted July 12, 2010 Witam mam nowe akwarium z pyszczakami, niestety przestały jeść i zrobiły się jakieś ospałe. Mierzyłem parametry wody testem JBL, niestety chyba nie są najlepsze (NO3 25: NO2 0: GH > 21d: KH 15d, PH 8,0). Co mam zastosować aby poprawić jakość wody? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
slawek gorol Posted July 12, 2010 #2 Posted July 12, 2010 jakie masz akwarium, jaką obsadę, czym karmisz ? kiedy ryby przestały jeść ?
daro44444 Posted July 12, 2010 Author #3 Posted July 12, 2010 akwarium 240l, karmię VITALITY&COLOR i MALAWI (tropical), obsada: 2 szt Batefly,2 szt Maylandia estcherae, 4 szt Labidochromis caerules,2 szt Protomelas fenestratus,4 szt Malanochromis auratus,1szt Melanochromis maingano,1 szt Membe Deep F1.
Perez666 Posted July 13, 2010 #5 Posted July 13, 2010 Parametry nie najgorsze ale coś mi się wydaje że mierzyłeś je testami paskowymi a te miarodajne nie są.Jak tam z NH3/4 ?Jaką masz filtrację?Piszesz że to nowe akwarium,więc można przypuszczać że nie słyszałeś o czymś takim jak cykl azotowy... BTW już dawno nie widziałem tak fatalnej obsady,co to jest Baterfly? BTW2 nie pisz posta pod postem.
daro44444 Posted July 13, 2010 Author #6 Posted July 13, 2010 tak mierzyłem testami paskowymi, niestety nie mam testu na NH3/4. Mam filtr zewnętrzny HW-302, napowietrzacz firmy Haillea ACO-2201 i rzeczywiście nie słyszałem o czymś takim jak cykl azotowy. Co do obsady to zdałem się na doświadczenie właściciela (dobrego)sklepu akwarystycznego, który ponoć się na tym dobrze zna (okazuje się w takim razie, że nie ma o tym pojęcia). Proszę o radę co zrobić. Rybki są piękne więc wolałbym się ich nie pozbywać, czy one naprawdę nie mogą być razem? Czy zła obsada może być przyczyną, że coś się z nimi niedobrego dzieje?
brazylia Posted July 13, 2010 #7 Posted July 13, 2010 W sklepie akwarystycznym rzadko sie zdaza ktos kto ci naprawde doradzi i ma na wzgledzie takze dobro ryb.Generalnie sa to sprzedawcy i chodzi im tylko o sprzedaz i nic wiecej, aby sprzedac powiedza ci ze wszystko jest OK i tak moze byc. Wedlug mnie wpusciles ryby do niedojrzalego akwarium, o cyklu azotowym mozesz przeczytac w FAQ i jest tam tez wiecej odpowiedzi na twoje pytania. Jezeli chodzi o obsade to tak jak mowili poprzednicy, nie jest zbyt dobra, delikatnie mowiac.Czy Baterfly nie jest to przypadkiem odmiana karasia ozdobnego, popularnie zwanego "welonka"?
daro44444 Posted July 13, 2010 Author #8 Posted July 13, 2010 Jeśli chodzi o baterfly to źle wpisałem nazwę, przepraszam. Dziękuję za radę, przeglądnę FAQ, chyba od tego trzeba było zacząć. Pozdrawiam.
slawek gorol Posted July 13, 2010 #9 Posted July 13, 2010 Oj tak. Teraz jedyne co to: lej bakterie, karm raz na 3-4dni, mocno napowietrzaj...Dasz radę, lecz redukcja w akwa Cię nie ominie.
Recommended Posts