Skocz do zawartości

Zbyt wysoka temp. wody w akwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki mały problem, a mianowicie zbyt wysoką temperaturę wody w akwa (120x50x50) - 30st.C. W środku - grzałka (wyłączona), filtr wew. Blumodular3, filtr panelowy. Oświetlenie 2x39W T5 (od 10 do 21). Wcześniej temp. oscylowała w granicach 26,5 - 27,5 st.C, wydaję się więc, że wzrost temp. jest spowodowany temperaturą zewnętrzną (32-34 st.C). Po wstępie takie pytanie: co koledzy bardziej doświadczenie proponują ażeby obniżyć temp. w moim akwarium?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!

PS. W FAQ już szukałem :?

Opublikowano

Ja stosuje wentylatorki komputerowe podłączone do odwróconego termoregulatora.W 450l baniaku są to 4 wentylatorki o średnicy 8cm,2 nadmuchują a 2 wysysają powietrze spod pokrywy.W 200l baniaczku zastosowałem 2 wentylatorki o śr.6cm.

Opublikowano

Przy 30'C tragedii jeszcze nie ma.

Jak podskoczy powyzej 31 mozesz wrzucic butelki plastikowe z lodem aby troche obnizyc - ale to tylko awaryjnie.

Docelowo mozesz zrobic tak jak napisal Perez666.

Opublikowano
No i oczywiscie mniej swiecic swiatlo :D to glownie swietlowki podgrzewaja wode.

No chyba nie do konca w tym przypadku

Wcześniej temp. oscylowała w granicach 26,5 - 27,5 st.C, wydaję się więc, że wzrost temp. jest spowodowany temperaturą zewnętrzną (32-34 st.C).

Skoro tak cieplo wokolo to I dmuchanie takim cieplym powietrzem na wiele sie nie zda.

Albo klimatyzator albo butelki z lodem.

Co do swietlowek to mozesz tez pogasic tak profilaktycznie bo w jakims tam stopniu podnosza jednak temperature.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, właśnie tak sobie myślałem o tym lodzie ale nie do końca byłem pewny, czy to nie będzie zbyt niebezpieczne dla rybek. Zmrożę trochę wody no i zobaczymy jak sytuacja się będzie rozwijać po jej włożeniu do akwa.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Opublikowano

Ja awaryjnie stosuję zwykłe duże wentylatory biurowe. Podnoszę jedną część pokrywy i kieruję wylot powietrza z wentylatora na taflę wody. Temperatura utrzymuje się w granicach 26-27*. Jedyny minus to szum i duże parowanie. Codziennie muszę dolewać ok. 10-12 litrów wody.

Opublikowano

Stara kwestia wałkowana od lat.

A wynikiem tego wałkowania sa tylko dwa rozwiązania i to sprawdzone:

1.Wentylatory (i kwestia dolewek), to sprawdza się do okolic 30 st, daje spadek maksymalnie 3 st.

Jak ktoś mieszka dajmy na to na poddaszu to wentylatory z parowaniem nie pomogą, chyba że ktoś hoduje akurat dyskowce.

2.Kupny "schładzacz akwariowy" z normalnym układem chłodzenia jak w lodówce,drogie ale perfekcyjne rozwiązanie.

Nawet jesli drogie i zużywa w pracy 100W (tyle chyba zużywa ten najmneijszy ?) to i tak w klasycznym zastosowaniu będzie pracował maksymalnie 2 miesiące i to nie w stanie ciągłym.

Nie mówie tutaj o akwariach morskich i hodowli płazow czy ryb typowo zimnolubnych.

Nie istnieją rozsądne inne rozwiązania do zastosowania na dłużej - mam jeszcze jedno ale tylko dla tych co mieszkają w domku jednorodzinnym.

Wszelkie butelki z lodem i inne tego typu "rozwiązania" są tylko i wyłącznie chwilowe, a lato trwa dłużej niż jedne dzień.

Trzeba pamiętać że aby schłodzic tą butelkę czy wytworzyć lód tez potrzeba....energii.Ups !

Tak czy inaczej wszyscy poważnie myślący o chłodzeniu startują zawsze od wentylatorów, bo jeśli się sprawdzi w danym zastosowaniu (i w małym przedziale czasu) to po co bulić za gotowe urządzenie?

Kwestia zastosowan modułów Peltiera też była ćwiczona, więc ugryziono praktycznie wszystkie możliwości.

Opublikowano

Zapomniałem o jeszcze jednym rozwiązaniu sprawdzonym.

Otóż większosc ma nie tylko zabudowane akwaria (pokrywy) ale i stosuje świetlówki, które generują sporą ilość ciepła (powierzchnia rury nagrzewa sie do 70 st, można sprawdzić).

W takim przypadku idealnym rozwiązaniem jest montaż wentylatorów wyciągających powietrze spod pokrywy, tym samym nie tylko schładzamy źródła światła i usuwamy gorące powietrze, ale również intensyfikujemy parowanie.

Często zdarza się że to właśnie źródła światła są głownym czynnikiem nadmiernego wzrostu temperatury z prozaicznego powodu : braku wentylacji i kumulacji ciepła.

Opublikowano

Jeszcze jedno, chyba oczywiste rozwiązanie to klimatyzacja w pomieszczeniu z akwarium. Przyjemne z pożytecznym chociaż najdroższe rozwiązanie.Za to rozwiązuje od razu problem chłodzenia i akwarium i obserwatora :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Bartek trójniki jakie miałem zastosować to takie jak na zdjęciu które dodałeś. Jednak przerobiłem całą filtracje jeszcze raz i myślę że będzie to ostateczna wersja jaka będzie montowana. Trójniki jakie zastosuje przed sekcjami również na zdjeciu. Mimo wszystko czekam jeszcze na opinie innych.
    • Ta dodatkowa sekcja jest bez sensu, to tylko dodatkowy, niepotrzebny koszt. W niczym Ci to nie pomoże. Również bym z tego zrezygnował. Jak zatrzymasz pompę na kilka czy nawet kilkanaście minut to nic się nie stanie. Inna sprawa to to w jaki sposób chcesz zrealizować te połączenia (zaznaczone). Z takimi czwórnikami się nie spotkałem. Będziesz musiał zastosować normalne czwórniki 90° plus kolanka 45°, albo dwa trójniki 45° jeden za drugim
    • Nie ma sprawy. Lubię czasami powymądrzać się na tematy, na których się nie znam 😉   Główny spływ mam mniej więcej w połowie wysokości akwarium. Czemu tak? Nie wiem. Tak mi zrobił to pan, który kleił to wszystko.  Rewizja musi być powyżej lustra wody, ale poniżej krawędzi akwarium. U mnie jest to kolanko, podobno tak jest ciszej, ale w zasadzie rewizją woda normalnie nie ma spływać, więc nie wiem, jakie to ma znaczenie. W kwestii Twojego sumpa - obawy yaro o hałas są chyba nieuzasadnione. Nie wiem, jaką tam masz pompę, ale daje nieźle. Takiej wirówki w akwarium nie możesz zrobić, chyba że to ma być biotop górskiego strumienia. Jak się przepływ trochę skręci, będzie OK. Ja mam pompę 10000 l/h puszczoną na 1/3 mocy w akwarium 720 l. Można też w tą szeroką szczelinę włożyć coś, na przykład matę japońską, albo woreczki z kształtkami i woda będzie spływać bez szumu, a powstanie złoże zraszane - podobno również bardzo wydajna metoda filtracji. Można też, jak pisałeś podnieść poziom wody w komorze pompy, ale pomysł ze złożem zraszanym wydaje mi się bardziej kuszący. A o podpórkach pod kratki pamiętałeś? Załączam zdjęcie mojego komina z góry - lepiej się nie da tego pokazać oraz plan.
    • Witam.   Korpusy będą zamawiane najprawdopodobniej te: https://allegro.pl/oferta/klarwod-korpus-narurowy-1-obudowa-filtra-do-wody-filtracja-wody-17166562394?context=ad5b0687e5284f2a21cf90b1909a79beb7d17b3370395e011fbf5041b4761fb97fcf33a5fee2bebb2fcdac5c4aa7941632d6882d13a94bb7867364d4222b7043ce346304232c0ab9e113b2086dc208bb29cd5b376e028a793d9926ac79e48f9c25f7b5c2cb7b2cd4a5eed5f3c7624bf020240bc2b78d361f091015e19ac23f4eeb9a716c9fa8c69435e41a1029a1c5af&sellerHasChanged=false&fromVariant=18277730919 A co do obejścia sekcji mechanicznej jest po to że jak będę serwisował filtracje mechaniczną nie będę musiał wyłączać pompy i cyrkulacja w akwarium będzie cały czas działała. Przez te kilka minut jak pompa pochodzi bez filtracji mechanicznej nic jej nie będzie. Oczywiście to obejście sekcji mechanicznej będzie normlanie zamknięte cały czas. Korpusy nie będą szeregowo ponieważ wiem że spowalniają bardzo przepływ. Będą ogólnie tylko 3 korpusy mechaniczne, czyli nie 6 jak jest na rysunku. Chciałem po prostu przedyskutować to czy zastosowanie kolanek 45 stopni ma jakikolwiek sens.
    • Poziom wody nie jest poziomem docelowym,jak doleję wody to nie ma tego szumu.
    • Wyciszenie tego będzie wyzwaniem. Chyba, że nie przeszkadza Ci szum górskiej rzeki.
    • Pierwsza próba sumpa. VID-20260419-WA0000.mp4
    • Chcę Ci kolego bardzo podziękować za pomoc,wiem że na forach jest mnóstwo tego typu tematów a Ty jednak postanowiłeś odpowiedzieć👍 To jeszcze kolejne kwestia-na jakiej wysokości ustawić główny spływ wody i rewizję(nie wiedzieć czemu tak zwaną)
    • 👍 sump jest na tyle wydajnym filtrem, że powinno być OK. Najwyżej skleisz następny, masz już wprawę. 
    • Sklejone. Nie wiem jak to będzie funkcjonować ale mam nadzieję że tak jak trzeba-Jeśli nie to kupie 3 kubły i dam sobie spokój z sumpem🙂
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.