guliwer77 Opublikowano 11 Lipca 2010 #1 Opublikowano 11 Lipca 2010 Witam. Planuje załozyc akwarium 720l w bloku. Prawnie chcę mniec wszystko ok tj zgode na taki zbiornik oraz ubezpieczenie mojego mieszkania przed zalaniem jak i osób trzecich. Ze spółdzielni mam dokumenty ale ja, jak i zarządca nie możemy za chiny zkontaktować się z architektem który projektował mój blok. Czy zgodę na taki baniak moze wydać jakiś inny projektant. Dziś napisałem coś takiego : Podanie o zatwierdzenie zgody na obciążenie stropu. Zwracam się z prośbą o wydanie dokumentu, który pozwoliłby mi na wstawienie do bloku akwarium o pojemności 720 litrów. Wymiary planowanego akwarium to 200 cm długośći X 60 cm szerokości X 60 cm wysokości. Waga akwarium po zalaniu wyglądałaby następująco - waga zbiornika według producenta (http://www.akwamaniak.pl/) = 132 kg - waga piasku i kamieni = 100 kg - Filtry, grzałki i wszystko inne potrzebne do utrzymania akwarium = 50 kg - Szafka z płyty laminowanej 18 mm robiona na zamówienie ( dołączony rysunek) - około 12 kg waży 1 m2 płyty = 80 kg -Waga wody (200 cm -(2 x 1.2 grubość szkła)) x (60 cm -(2 x 1.2 grubość szkła)) x (60 cm - (5 cm na piasek + 5 cm poziom wody od góry akwarium) = 197,6cm x 57,6cm x 50cm = 569 cm3 - około 70 cm3 wypartych przez sprzęt, filtracje, kamienie itp..... = 500 cm3 wody = 500 kg Razem akwarium z osprzętem ważyłoby w przybliżeniu 830 kg. Obciążenie na strop przy takich parametrach wynosiłoby 830 kg x (200 cm x 60 cm ) = w przybliżeniu 690 kg/m2 Blok w którym mieszkam został oddany do użytku w 2006 roku. Stropy w budynku wykonane są z płyt prefabrykowanych kanałowych o grubości 24 cm i obciążeniu statycznym 4,5 kn/m2. Akwarium ustawione byłoby w poprzek płyt stropowych, bezpośrednio przy ścianie nośnej pełnej prefabrykowanej o grubości 15 cm. Pełną informację dostarczam w formie kopii rysunków technicznych i kopii specyfikacji materiałów użytych do budowy budynku, podpisanych przez osobę uprawnioną do wydania owych dokumentów. Dodatkowo dostarczam projekt szafki wykonany w programie pro100, schemat usytuowania planowanego zbiornika oraz rysunek mojej propozycji przeniesienia obciążeń na ścianę. Proszę o sprawdzenie możliwości wstawienia takiego zbiornika. W przypadku gdy nie obędzie się bez dodatkowych wzmocnień proszę o zaprojektowanie mi ewentualnych konstrukcji wzmacniających, najlepiej nie naruszających podłogi poza obrębem pola powierzchni dna akwarium. Dodam, że teraz posiadam zbiornik ważący 300 kg o powierzchni dna 120 cm x 40 cm, co daje nacisk na strop rzędu 625 kg na 1m2 i nic od dwóch lat się z podłogą nie dzieje. Co o tym sądzicie? Jakie mam szanse że się uda taką zgodę uzyskać i ile to kosztuje? Cytuj
brazylia Opublikowano 11 Lipca 2010 #2 Opublikowano 11 Lipca 2010 Wedlug mnie nie potrzebnie, trzebabylo stawiac i nic by sie nie stalo. Identyczny temat, moze cos ci pomoze jest tutaj i troche tutaj. Cytuj
mutra Opublikowano 11 Lipca 2010 #3 Opublikowano 11 Lipca 2010 Uzyskanie zgody to pewnie koszt opłaty skarbowej w przypadku budynku komunalnego albo nawet bezpłatnie. Problemem może być koszt ekspertyzy (1000-3000 zł) Podzielam opinie, że było to trochę na wyrost. Cytuj
guliwer77 Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor #4 Opublikowano 11 Lipca 2010 Wiem że strop spokojnie wytrzyma (pracuję w branży budowlanej i budowałem już budynki taką technologią, poza tym mam słowne opinię na ten temat od kierowników robót i inspektorów odbioru) i być może nie zawracałbym sobie głowy takim dokumentem, ale chciałem kupić święty spokój sobie, żonie, a zwłaszcza sąsiadom dla których akwarium 240 l jest basenem. Blok jest własnością wspólnoty i obawiam się, że bez takiego dokumentu będą sprzeciwy więc chcem tego uniknąć. Pozatym mająć ekspertyzę łatwiej będzie ubezpieczyć mieszkanie przed zalaniem, a bez ubezpieczenia to nawet żona nie chce słyszeć o takim zbiorniku.Czy miał ktoś podobny problem i udało mu się prawną zgodę uzyskać? Przez rok borykałem się ze zgodą ze strony małżonki, przerabiałem pokój aby uzyskać miejsce na zbiornik, muszę kupić tylko laptopa zamiast stacjonarnego gdyż nie bedzie miejsca na biurko (mieszkanie 33 m2 . Zostało mi tylko uzyskać zgode na taki zbiornik. Cytuj
kunta Opublikowano 11 Lipca 2010 #5 Opublikowano 11 Lipca 2010 żona nie chce słyszeć o takim zbiorniku.Czy miał ktoś podobny problem i udało mu się prawną zgodę uzyskać? Bez rozwodu ani rusz :-) - ot tak wyrwane z kontekstu :-D Tak na poważnie to szulo walczył przez jakiś czas z jakimiś ekspertyzami to najlepiej do niego uderz może coś pomoże. Co do samej ekspertyzy i papieru że nic się nie stanie jak postawisz baniak to podejrzewam że niewiele jest chętnych osób aby pod czymś takim się podpisać. W razie wypadku lub jakiegokolwiek innego nieszczęścia to ich za jaja wezmą... Może najpierw dowiedz się u ubezpieczyciela czy potrzebne ekspertyzy bo może nic nie trzeba, a co do sąsiadów to powiedz niech zamkną ..... bo po kumpli z KM zadzwonisz :-) Cytuj
guliwer77 Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor #6 Opublikowano 12 Lipca 2010 Dzisiaj ktoś sie do mnie odezwał.Architekt napisał ze moze mi taką ekspertyze wystawic koszt 1500 zl. Troche duzo.Poprubuje dalej, skoro ktoś sie podjął to moze zrobi to inny po mniejszych kosztach. Dziś dodzwonilem się do projektanta bloku, ale powiedział ze to sprawa do konstruktora. Przeszukalem ksiązki i zdobylem numer prywatny do jednego z dwoch konstruktorow mojego bloku. Jutro próbuje dzwonić. Cytuj
kazik62 Opublikowano 13 Lipca 2010 #7 Opublikowano 13 Lipca 2010 Witam. Moim skromnym zdaniem, chyba sam sobie robisz problem . Wyliczyłeś wagę całego zestawu na ok.850kg czyli "pi razy drzwi" 8 chłopa. Czy możesz zaprosić ośmiu kolegów na piwo bez ryzyka, że Ci się podłoga zarwie? Inny przykład - postaw biblioteczkę o szerokości 2 m i wysokości 2.5 m i napakuj książek. Założę się, że waga tego zestawu będzie większa niż 850kg - na to o zezwolenie nikt w blokach nie prosi. Takich przykładów można podawać z codziennego życia bardzo dużo. Tak jak zauważył jeden z kolegów, tak i ja uważam. że najważniejsza jest decyzja ubezpieczyciela (a jest ich trochę na rynku). To 1500 zł moim zdaniem starczy Ci na lata. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj
MateuszT Opublikowano 13 Lipca 2010 #8 Opublikowano 13 Lipca 2010 Witam. Moim skromnym zdaniem, chyba sam sobie robisz problem . Wyliczyłeś wagę całego zestawu na ok.850kg czyli "pi razy drzwi" 8 chłopa. Czy możesz zaprosić ośmiu kolegów na piwo bez ryzyka, że Ci się podłoga zarwie? Inny przykład - postaw biblioteczkę o szerokości 2 m i wysokości 2.5 m i napakuj książek. Założę się, że waga tego zestawu będzie większa niż 850kg - na to o zezwolenie nikt w blokach nie prosi. Takich przykładów można podawać z codziennego życia bardzo dużo. Tak jak zauważył jeden z kolegów, tak i ja uważam. że najważniejsza jest decyzja ubezpieczyciela (a jest ich trochę na rynku). To 1500 zł moim zdaniem starczy Ci na lata. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Konstruktorem nie jestem, ale po pierwsze - 8 chłopa ważących razem 850 kg, nawet jeśli podskoczą, to inny rodzaj obciążenia, niż statyczne i trwające najprawdopodobniej przez kilka lat, po drugie przy biblioteczce z książkami "pracowanie" stropu i jego ugięcie nie ma żadnego znaczenia, przy akwa ma ogromne. Owszem, w życiu nie słyszałem, żeby komuś strop nie wytrzymał pod akwarium, ale absolutnie nie można generalizować i olewać problemu. Jak ktoś chce spać spokojnie i mieć pewność, że wszystko jest ok, a w dodatku ma taką możliwość, powinien z niej skorzystać i zlecić ekspertyzę. Cytuj
Drak Opublikowano 14 Lipca 2010 #9 Opublikowano 14 Lipca 2010 Podpisuję sie pod tym co napisałeś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi