Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Od jakiegoś roku mam w moim akwarium Protomelasa Red Empress + 2 samiczki . Początkowo ryba była pięknie ubarwiona. Niestety dzisiaj samiec pływający w moim akwarium to jedynie cień przeszłości. Minimalnie zaznaczone barwy. Praktycznie brak kolorków- wygląda jak samiczki. Staram się karmić ryby dobrymi markowymi pokarmami płatkowanymi z dodatkiem mrożonek (larwy komarów). Inne ryby (aulonocary, copadichromisy) mają żywe, piękne barwy. Czy możliwe jest, że jego nieatrakcyjny wygląd jest spowodowany obecnością dominantów innych gatunków?

Posted

Dziwne ze dopiero po roku stracil kolorki, moze dostal solidne lanie od jakiegos wiekszego samca i teraz stara sie nie wyrozniac.

Posted

czy nie zaczął go przeganiać copadichromis?

Posted

Nie zauważam szczególnej agresji ze strony innych gatunków. Mam jeszcze jedną teorię. Ponieważ ryby te kupiłem jako dorosłe nie mam wiedzy ile ma wiosen. Być może jest poprostu zaawansowany wiekiem i stąd się bierze jego nietrakcyjny wygląd i w konsekwencji brak zainteresowania partnerkami. Na dniach mam zamiar dokupić jednego lub dwa samce tego gatunku, ze sprawdzonego źródła i wówczas poddam ocenie jego zachowanie. Co o tym sądzicie?

Posted

może to i prawda, a nie masz żadnego innego samca z tego gatunku?

Posted

MIałem obsadę 1+3. Niestety jedna samiczka padła i został układ 1+2. Jutro kupuję drugiego samca. Sam jestem ciekawy co z tego wyniknie. Jak zauważe poprawę dam znać. Dziękuję za sugestie i pozdr.