Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzieki za oferte sklepow... moze sie uda cokolwiek w wawie kupic...

1. msobo

2. zebra gold

3. mbamba

4. callainos

poprosiłbym jeszcze o ilość samców (M) i samic (F)... jak liczne moga to być haremy?

Opublikowano

W tym baniaku mogą pływać 22-24 ryby.A więc przy 3 gatunkach jesteś skazany na układ 1+3 a przy czwartym możesz spróbować 3+7/8.Chociaż nie jest to pewne że 6 samców znajdzie rewir w baniaku(zależy od wystroju,ilości kryjówek).

Opublikowano

Perez myślisz o Callainosach wielosamcowo? Ja z u siebie zaobserwowałem dużą agresję wewnątrz gatunkową, co prawda na 14 sztuk doczekałem się dwóch samic :( więc układ kiepski, ale wojny między samcami były takie, że aż się woda z akwa wylewała :wink: (nawet te dwie samice się tłuką). Jeśli chodzi o inne gatunki to mają je w "głębokim poszanowaniu" :wink:

Opublikowano

Perez, podaj swoją obsadę ilościowo...

czy w grę wchodzi dołożenie jeszcze jednego samca i 2/3 samic do zebry lub mbamby?

może rywalizacja odbywa sie wewnatrzgatunkowo i mbamba nie bedzie nic miala do magungi lub Kawangi...

Pseudotropheus msobo magunga - 3+ 8

Pseudotropheus zebra gold Kawanga - 1 + 3

Labidochromis sp. mbamba - 1 + 3

Metriaclima Callanois Cobalt Blue - 1 + 3

Nie wklejaj zdjęć bez potrzeby. mutra

Opublikowano

eljot o callainosach wielosamcowo nie myślałem :wink: U mnie na razie agresji co prawda nie zauważyłem,ale są to jeszcze stosunkowo młode ryby(5-7cm).Na tą chwilę mam 1 samca i to na tyle :P W sumie mam 5 szt(po redukcji pewnych samców).Mam nadzieję że z tych pozostałych 4 sztuk trzy to będą samice(2 są zdecydowanie ciemniejsze od reszty).

Z 3 samcami bym właśnie spróbował z msobo,u mnie taki układ funkcjonował pół roku ale zdecydowałem dodać czwarty gatunek i zostałem zmuszony do redukcji 1+4.Poza tym M.sp.zebra gold Kawanga to w tej chwili 1+1 :( (z 8 ryb trafiło mi się 6 samców,niestety druga z samic wyskoczyła z akwa i wiadomo...).No i pływa 8 młodzików l.hongi SRT -płeć nieokreślona,oczywiście do redukcji.

Opublikowano

czy w grę wchodzi dołożenie jeszcze jednego samca i 2/3 samic do zebry lub mbamby?

może rywalizacja odbywa sie wewnatrzgatunkowo i mbamba nie bedzie nic miala do magungi lub Kawangi...

Opublikowano

A gdzie one się pomieszczą?Nie szalej bo za moment będziesz miał zupę rybną.Wierz mi że mimo wszystko duże akwarium to to nie jest,co widzę na swoim przykładzie mimo że ryby są stosunkowo młode to nie wyobrażam sobie więcej niż owe 22-24szt.

BTW staraj się pisać prawidłowo nazwy ryb.(Metriaclima sp."msobo"Magunga,Metriaclima sp."zebra gold"Kawanga)