Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was.

Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad praktycznym wykorzystaniem slimakow wakwarium. Z wszelkich artykulow wynika, ze zyjatka te sa pozytywne jednak mowa jest tez o ich plagach.

Problemow w zbiorniku nie mam, tzn troche okrzemki sie pojawily ale sobie z nimi radze, a plywaja w nim ps. saulosi. Jako podloze mam piasek i myslalem, ze mogloby cos go przekopywac i czyscic wiec pomyslalem o slimakach. Zastanawiam sie czy warto wpuscic jakiegos slimaka czy lepiej tego nie robic jesli rownowaga biologiczna w zbiorniku jest zachowana?

Na biezaca chwile mialbym dostep do zatoczkow (kolega ma ich plage) oraz z zoologika helenki (ktore podobno sie tak nie namnazaja jak pozostale).

Nie mialem jeszcze stycznosci z slimakami w zbiorniku dlatego nawet nie wiem czy to sie dobrze komponuje z pyszczakami i w czyms nie przeszkadza.

Prosze was o pomoc w podjeciu decyzji.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wlasnie na poczatku myslalem o swiderkach jednak nie moge ich u mnie w miescie spotkac. Wszedzie tylko helenki i niektorzy pracownicy sklepow zoo twierdza, ze to podobne slimaki (roznia sie tym, ze helenka ma szersze menu) i bardzo zachecaja do ich zakupu.

Czy definitywnie tylko swiderki sie nadaja? a jak wyglada strona praktyczna ich posiadania? Warto je miec w zbiorniku czy lepiej nie (bo pozniej jest sie ich trudno pozbyc)?

Opublikowano
Czy definitywnie tylko swiderki sie nadaja? a jak wyglada strona praktyczna ich posiadania? Warto je miec w zbiorniku czy lepiej nie (bo pozniej jest sie ich trudno pozbyc)?

Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedz w FAQ, a wyszukiwarka forumowa tez nie gryzie, wystarczy tylko chciec.

W sklepie powiedza Ci ze wszystko sie nada, aby tylko sprzedac.Daj sobie spokoj z innymi slimakami niz swiderki, popytaj akwarystow w twoim miescie a napewno ktos je ma.Mozesz tez zawsze kupic na Alledrogo (ja tak zrobilem i doszly cale i zywe).

Opublikowano

Napisz skąd jesteś, na pewno któryś z nas z chęcią użyczy Ci garść tych stworzeń. O inwazje i inne takie się nie martw. Karm mądrze ryby, nie syp garściami to ryzyko przejęcia zbiornika przez świdry jest równe zeru.

Dla mnie zwierzak obowiązkowy w akwarium.

Opublikowano
Ja jestem z belchatowa (lodzkie). w takim razie chetnie przyjme pare sztuk.

moge ci ze 100 sztuk wysłać jak chcesz , daj kase na wysyłke i masz wszystko jak trzeba :]

nie mam az tak wielkiego akwarium zeby zapuszczac tam az 100szt:) Mysle ze 10 na poczatek by mi wystarczylo.

Czy slimaki w kopercie to dobry pomysl?

Zapytam jeszcze w jednym zrodle. Jak tam nie dostane to chetnie skorzystam z twojej dobroci.

Opublikowano
Ja jestem z belchatowa (lodzkie). w takim razie chetnie przyjme pare sztuk.

moge ci ze 100 sztuk wysłać jak chcesz , daj kase na wysyłke i masz wszystko jak trzeba :]

nie mam az tak wielkiego akwarium zeby zapuszczac tam az 100szt:) Mysle ze 10 na poczatek by mi wystarczylo.

Czy slimaki w kopercie to dobry pomysl?

Zapytam jeszcze w jednym zrodle. Jak tam nie dostane to chetnie skorzystam z twojej dobroci.

i tak za miesiac bedziesz ich mial 10x wiecej :) :)