Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Jestem nowy na forum, wiec prosze o wyrozumialosc :D . Mam akwarium 200l (100x40x50 profil) i chcialbym w nim hodowac pyszczaki . Mam maly problem z kamianiami. Jakies 2 dni temu zakupilem 13 kg wapienia. Kamienie nie sa bardzo duze. Moje pytanie brzmi:

-Czy moge ustawic kamienie bezposrednio na szkle? W przyszlosci chcialbym ich dodac troche wiecej... :mrgreen:

-czytalem gdzies, ze mozna podlozyc cienka warstwe styro, ale czy to nie bedzie powodowalo tzw. "sniegu w akwarium" ?

-Aha i jeszcze jedno odnosnioe napowietrzacza. Czy moge uzyc napowietrzacza przeznaczonego do akwa 60 l ?

Prosze o szybkie odpowoedzi

pozdrawiam feejkeen96

Opublikowano

Przeczytaj faq. Najpierw styro, na to kamienie a pozniej piasek. Po co ci napowietrzacz ? Woda sie napowietrza przez ruch tafli wody, wiec wylot filtra wew. Bedzie robil za napowietrzacz. A jesli chcesz napowietrzacz - owszem, mozesz.

Opublikowano

Kamieni NIE MOŻNA kłaść bezpośrednio na szkle.

Możesz je ułożyć na piasku, czy też na styropianie,lub innym materiale rozkładającym ich ciężar na większą powierzchnie.

Przy dzisiejszych filtrach i np. wykorzystaniu deszczowni napowietrzanie nie jest konieczne.

Opublikowano

Nie martw się o "śnieg" u mnie się regularnie dokopują do styropianu, bo mam chroniczny brak piasku w baniaku, (znowu nie mogę go dostać żeby uzupełnić :D). Co do napowietrzacza, jak mówią koledzy, odpuść sobie wątpliwej urody bombelki, deszczownia też nie jest konieczna jak ustawisz wylot filtra żeby mącił taflę. Ciągle jeszcze pokutuje mit o napowietrzającej roli bombelków, które defacto nie napowietrzają :)

Opublikowano

To nie jest mit.

A to że ludzie bomblują jak z wulkanu to inna rzecz,choć tych jest już mało .

Deszczownia wytworzy więcej zawirowań i drobnych pęcherzyków powietrza niż jeden wartki strumień z filtra "poruszający wodę".

Do napowietrzania jest to zdecydowanie najlepszy sposób wykorzystując strumień z filtra, lepsza jest tylko dysza Venturiego,albo kostka lipowa.