Skocz do zawartości

Jaki zbiornik do szafki (DIY) 170x100x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zaczynam swoja przygode z Malawi, Wczesniej mialem mikro zbiornik (63 l) i dwa pyszczaki. Rybki tak mi sie spodobaly ze postanowilem zbudowac im lepsze warunki do zycia. Obecnie wykonalem szafke pod akwarium (wym. 170x100x60) i mam problem jaki zbiornik wybrac. Zastanawiam sie nad nastepujacymi wymiarami:

> 150x50x40

> 150x50x50

> 170x50x50

> 170x60x50

> 170x40x50

Glowne moje zalozenie jest takie aby wiekszosc rzeczy zrobic samemu. Jesli chodzi o koszty to jestem na nie przygotowany gdyz czas jaki dalem sobie na zalozenie akwarium to ok. 8 m-cy. Prosilbym jeszcze o rade jakie filtry zastosowac do danych zbiornikow. Pozdrawiam

Opublikowano

nie musi byc to standardowy zbiornik. Ja najbardziej przymiezam sie do 170x50x50 lub 170x60x50 z tym ze nie wiem czy lepiej zainwestowac w wysokosc zbiornika czy lepiej w jego glebokosc. Co do standardowych zbiornikow na poczatku obralem 150x50x50 ale po zrobieniu szafki zdecydowalem wykozystac cala jej dlugosc czyli 170 cm. To jedyny wymiar jaki jestem pewien :)

Opublikowano

Mozecie mi podac orientacyjna cene baniaka 170x50x60 bo w sklepie zaspiewali mi 900 - 1000 zl, natomiast na allegro ok 900 zl. Aczkolwiek w Poznaniu znalazłem Pana który może zrobić je za 400 zl ale z lodzi do poznania kawal drogi i koszt paliwa niweluje opłacalność interesu. Jest może ktoś na forum z lodzi kto może mi polecić jakiegoś szklarza (bylem w rybarium ale tam koszt zrobienia to 1700 zl).

Opublikowano

900zł to w miarę standardowa cena. Jeżeli porównujesz ceny akwariów o tych samych wymiarach to musisz jeszcze uwzględnić grubość szyby z jakiej jest wykonane.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

udalo mi sie znalezc Pana, ktory wykona mi zbiornik w cenie 1zl/litr z szyby 10mm. Zbiornik bedzie miec 450 litrow i tu mam problem odnosnie zastosowania systemu filtracji. W chwili obecnej zastanawiam sie nad jednym filtrem zewnetrznym( do 600l) i dwoma wewnetrznymi(ok 1000l/h) ale mam problemy jak dobrac ich parametry. Rozwazalem rowniez mozliwosc zastosowania dwoch zewnetrznych (ok 500l/h kazdy) i jednym zewnetrznym. Problem polega na tym aby zrownowazyc koszty z jakoscia filtracji, tzn miec super filtracje ale za 1000 zl(np.) lub wydac 300zl ale pozniej miec syf w akwarium. Pomozcie

Opublikowano

filtracje dobiera sie pod katem planowanej obsady i pojemności akawarium netto. Najlepszym rozwiązaniem na początek bedzie zewnętrzny biolog + silna głowica (2000-3000 l/h)+ cyrkulator (3000-6000 l/h). Powinieneś się zmieścić w 600-700 złotych.

Opublikowano

Jesli chodzi o obsade akwarium to planowo max 20szt. z dwoch gatunkow z tym iz zakladam ze ryby sie rozmnoza wiec ich ilosc sie zwiekszy, Narybku (przynajmniej na poczatek) nie zamierzam wogole odlawiac co sie uchowa to sie uchowa (naturalna selekcja:)). Jesli chodzi o filtr biologiczny to jaka powinien miec wydajnosc i co kryje sie pod haslem "silna glowica" bo nie moge zatrybic. Jaka role w akwarium ma spelniac cyrkulator??