Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam pytanie dotyczące narybku saulosi, a mianowicie: kiedy przenieść młode rybki do zbiornika ogólnego? to pierwsze tarło, samica wypluła 6 sztuk i siedzą w kotniku. mają ponad miesiąc i jakieś 2/2,5 cm. nie chce żeby samiec je pożarł...

czekając na odpowiedz

pozdrawiam,

tOsiek

Opublikowano

Jeśli rzeczywiście są tej wielkości to ja bym już wpuścił. U mnie 1,5 centymetrowe maluchy (pojedynczy twardziele przeżywają w głównym :) ) już zaczynają śmiało wypływać z ukrycia.

Tylko wpuść wieczorem przy zgaszonym świetle.

Opublikowano

To zależy od tego ile masz małych kryjówek w akwarium. Ja mam dużo szczelin i puszczam maluchy odrazu, a nawet już nie wyławiam inkubujących samic a narybek przezywa.

Natomiast kiedy trzymasz narybek w kotniku to on się przyzwyczaja do szukania jedzenia przy powierzchni. Potem gdy będzie zbyt mały i go wpuścisz do ogólnego to on nie będzie uciekał przed dużymi rybami i będzie próbował podpływać do powierzchni, co się może źle skończyć. U mnie narybek pływa w ogólnym od urodzenia i uczy się wyłapywać jedzenie wyskakując na chwilę ze szczeliny :) Dopiero po 3 miesiącach jest na tyle bezpieczny, że zaczyna jeść z powierzchni wody.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podpisuję się do pytania u mnie samica inkubuje już 11 dni nie wiem czy już ją odłowić czy zostawić w akwarium ?

Mam sporo kryjówek ale obawiam się że ryby zostaną zjedzone

Opublikowano
W takim razie w którym dniu inkubacji odłowić samicę tak żeby najlepiej od razu wypuściła młode ?

Po około 3tygodniach,może 23dniach...

Opublikowano

Czyli 20 dnia inkubacji samicę odłowić ale także pisze w opisie tej ryby że inkubacja może się przedłużyć w akwarium ogólnym nawet do 47 dni :shock: