Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Paramtry wody w akwa po roku:

ph=7,6

NO3=20-30

NO2=0,1-0,2

Do tej pory NO2 otrzymywało się na poziomie zera.

Podmiany wody robię mniej więcej co 10 dni w ilości około 20 %.

Może już czas podmienić część ceramiki w filtrze zewnętrznym?

Opublikowano

tak naprawdę powodów może być wiele:

- za mała obiętość złoża biologicznego

- przerybione akwa

- pozapychne pory w biowkładzie

to tak w skrócie.wszystkie te czynniki tak właściwie zazębiają sie ze sobą.

Opublikowano

Akwa 180 litrów z 17 rybami wielkości około 4-7 cm, w wieku niecałych 2 lat.

Podmiana wody około 20% co 7-10 dni.

Filtr eheim 2224 z 2 litrami substrat-pro, 1 litrem ehfimech i gąbką.

Na czacie polecono mi żebym przepłukał wkłady i ewenrualnie dołożył troche ceramiki.

Opublikowano

W tak małym akwa 17 ryb też swoje robi.Pomyśl o zmniejszeniu obsady do 10szt.BTW masz 3 gatunki w takim małym baniaczku...Przepłucz ceramikę w wodzie z baniaka,wymyj filtr i obserwuj no2

Opublikowano

Szczerze mówiąc jeżeli zatkana ceramika jest powodem to będzie to pierwszy taki przypadek o jakim czytałem :) Pomijam akwaria niestabilne.

Oczywiście przepłukanie ceramiki i filtra biologicznego w wodzie z akwa pomoże na NO2 ale tylko dlatego, że zostanie stamtąd usunięta martwa materia organiczna, która się rozkłada doprowadzając do takiego poziomu NO2 :)

Ja stawiam na to, że akwarium jest rzadko czyszczone, z odchodów, resztek jedzenia, które może np. zalegają w żwirze, w nim też może jest jakaś zdechła ryba? :D Może filtr biologiczny dawno nie czyszczony i zalegają tam resztki? Może się w nim namnożyły jakieś świderki? :)

Może testy na NO2 są przeterminowane albo paskowe? Napisałbyś coś więcej na temat wszystkich elementów w tym akwarium i co ostatnio robiłeś? Może lałeś jakąś chemię albo coś czyściłeś? Może coś tam wpadło? :)

Może tez być tak, że ostatnią podmianę robiłeś wodą nieodstaną, która była mocno chlorowana albo mocno ozonowana i bakterie dostały po łbie?

Opublikowano

Przemo:

Akwarium jest dokładnie czyszczone co 7-10 dni.... odmulanie dna plus czyszczenie przedniej szyby plus redukcja świderków itp.

W żwirze nie zalega zdechła ryba, ponieważ od ponad roku tj. od startu akwa żadna ryba mi nie zdechła.

Filtr biologiczny był dokładnie płukany w wodze z akwa 4 miesiące temu.

Liczba śwderków jest pod kontrolą.

Testy na NO2 kropelkowe firmy JBL są ważne.

Chemii nigdy nie lałem i nic nigdy do akwa nie wpadło.

Pred podmianą woda stoi minimum 24 h.

Przepłukę kubeł i dokupię trochę ceramiki, bo ryby rosną, a nie jest ich mało jak na takie akwa.

Opublikowano

No i prosta sprawa, złoże bio (obojętnie z jakich powodów) jest za małe na taką ilość ryb, dołożyć ceramiki albo gąbek do filtra. Jeśli pomoże, problem solved.

Opublikowano

nabe, 3 litry wkładu biologicznego to za mało? Wiesz jaką ma powierzchnię biologiczną litr zwykłej ceramiki do filtrów? 100 razy większą niż gąbka w przeciętnym filtrze wewnętrznym. A na pewno widziałeś nie raz akwarium co miało tylko filtr wewnętrzny gąbkowy i pływało tam więcej niż 17 ryb.

A co jak ktoś ma kaskadę zewnętrzną? Ileż tam jest tej ceramiki? Nie dużo. A akwarium działa doskonale.

Poza tym kiedyś nie było w żadnym akwarium nawet litra ceramiki i czy to znaczy, że przed erą kubłów w każdym akwarium z taką obsadą było NO2? Niemożliwe.

Albo na przykład w sklepach zoologicznych gdzie są tylko filtry wewnętrzne gąbkowe i dużo ryb, czy tam jest NO2?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.