Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
LAe po co ci tyle gatunków... chcesz mieć dyskoteke w akwarium??? Ja Proponuje wpuścić tam ze 25 sztuk młodych msobo i i reszte zostawić naturze :)

akwa ma duze wiec moze sobie pozwoic na wiecej gatunkow :D

a poza tym komus moze sie podobac trzymanie wiekszej ilosci gatunkow niz jeden :!: :wink:

Opublikowano

Przy 5oo litrach mozna juz poszalec... Nimbo z tymi haremami po 4 sztuki to przesadzasz w takim awka mozna trzymac wiecej niz 20 rybek... :lol:

Wiecej, tzn nieznaczne przerybienie, to rzecz dla mnei bardzo wazna ,mbuna , jest dosc plochliwyą grupą ryb i przy malym przerybieniu nasi podopieczni nie beda sie tak mocno chowac, to dla mnei jeden z najwiekszych plusów przerybienia :wink:

Nie, zebym byl jakis dziwny albo cos, ale te gatunki jak redy, czy saulosi mozna trzymac w 240tkach przy 500 mozna sie juz bardziej postarac, o gatunki wieksze i bardziej oryginalne... :idea: :roll:

Moze wlasnie nonmbuna??Aulony, moze miesozerców-morderców, tu mogl bys sie skonsultowac z Nimbo(oczywiscie sa tez inni), ktory o miesozercach wie sporo...

:!: :?:

Skoro jednak, masz juz te rybcie, wymiana moze okazac sie niemozliwa...

Powiekszyl bym za to nieco haremy, np kazdy gatunek 5-7 sztuk wieksze grupy wygladaja efektowniej !!

Np :

sprengerae 2+5

caeruleus 1+4

maingano 1+4

saulosi 2+4

red'y 1+4

28 ryb to w tym akwa nie jest przesada :wink::arrow:

Napisze wiecej przy takim akwa mozesz pokusic sie o wieksza liczne samcow

:!:

Aha nie oddawaj sprengerae ten pyszczak jest cholernie ciekawą ryba warto go w akwa miec :wink:

Opublikowano

HAHAHA, kązdy pisze inaczej, uwielbiam to. ;) I niemal pasjami czytam te porady dotyczące obsady z wyliczoną liczbą sztuk każdego gatunku i płci, co do jednej rybki. :twisted: Ktoś proponuje 1+4, a dlaczego nie 2+4, albo 1+2 albo 3+5? Ludzie, kto z Was ma tak rozplanowaną obsadę co do sztuki? Po co doradzacie obsadę gatunkową i ilościową np 1+4, jak 95% z nas zakładając kawarium kupuje młode rybki? Selekcję będzie można zacząć robić za pół roku jak te malizny podrosną...

Ja poradzę jeszcze co innego: wybierz sobie najlepiej 5-6 gatunków, które Ci się podobają, wybierzemy z tego 3-4, kupisz ich po 10-12 sztuk i zobaczymy co z tego wyrośnie... Można oczywiście dać do tego akwarium i 7 gatunków po 3 sztuki, tylko to IMHO nie wygląda fajnie. Już się z tego wyleczyłem...

Opublikowano

Kisior, oczywiste jest ze marzenia w stylu 1+4 to marzenia.. ale tak kazdy chcial by miec...a ze trzeba i tak wpuscic po 10 ryb, to rzecz oczywista...

Mi raczej chodzi zeby wrzucic wiecej ryb do tej 5setki, i o tym pisalem :wink:

Opublikowano

ktos tam mnie zle zrozumial ja jeszcze nie mam rdzawych a chcial bym...:) dzieki wszystkim za rady planuje jednak zakonczyc na

red-red

maingano

yellow

rdzawych

saulosi

ecei(moze)

i moze aulonki albo socolofi

acei juz mam 2 sztuki chociaz sa podejzanie ciemne:/ ale sie zastanawiam bo mnie jakas wizualnie nie powalily:/ a elongatusów sie pozbede bo beda mi robic zadymy:/ kalkulator na malawi podaje do mojega akwa ok 40 ryb osobiscie planuje miec ok 35 z kazdego gatunku ok 4/5 sztuk:) co sadzicie o kupowaniu przez neta i wysylce ??

Opublikowano

ja mam na zbyciu acei (2+7) sa dorosle maja po ok. 10-11cm, moge oddac za darmo (ale trzeba do mnie przyjechac bo ryb nie wysylam), ja mam akwa 425l (170x50x50) i niestety acei musza odejsc (te ryby maja niestety tendencje do osiagania dosc duzych rozmiarow)

Opublikowano
red-red

maingano

yellow

rdzawych

saulosi

ecei(moze)

i moze aulonki albo socolofi

7 gatunkow to troche za duzo bedzie, przy twoim akwarium :!:

5 gatunkow to bedzie maks :!: