Skocz do zawartości

zielona herbata na glony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

na pewnym forum znalazłem taką wypowiedź

"mój nowy baniak także szybko zapełniał się glonami dzięki oświetleniu rosły w zastraszającym tempie ale dowiedziałem się niedawno że można je zwalczyć a raczej nie dopuścić do ich wzrostu w bardzo prosty sposób i postanowiłem go wypróbować, a mianowicie do baniaczka należy wlać zieloną herbatę tak jest po prostu zaparzyć zieloną herbatę w kubku i po ostygnięciu wlać roztwór do wody prawdopodobnie zielona herbata ma w sobie jakiś składnik który nie pozwala rosnąć glonom ja oczywiście z racji litrażu wlałem do baniaczka cały duży kubek zielonej herbaty i na razie po tygodniu nie widzę nagłego wzrostu glonów jak poprzednio"

czy ktoś potrafi to skomentować?

gdzie indziej znalazłem zestawienie podstawowych substancji czynnych:

kofeina (do 4,5%), teofilina (do 0,04%), teobromina (ok. 0,02%), zasady purynowe (adenina i ksantyna), garbniki katechinowe (do 25%), saponiny, flawonoidy i ich pochodne (kempferol, kwercetyna, rutyna), olejki eteryczne (do 0,15%), sole mineralne, śladowe ilości witamin

Opublikowano

kurcze daj znać jak wychodować ładny dywanik z glonów a nie się go pozbywać

Opublikowano
ja też dodałem zielonej herbatki ale moje pysie zdechły przez noc....

wot wot wot? :shock: rozwiń tą wypowiedź. Zastosowałeś się to tej rady, leczyłeś coś, czy żarty sobie robisz? W ogóle.. kofeina/teina w akwarium to na pierwszy rzut oka nie wygląda dobrze.

Opublikowano
kurcze daj znać jak wychodować ładny dywanik z glonów a nie się go pozbywać

popróbuj z regularnym podlewaniem PlantaMin'em. Ktoś praktykował na forum.

Opublikowano
ja też dodałem zielonej herbatki ale moje pysie zdechły przez noc....

wot wot wot? :shock: rozwiń tą wypowiedź. Zastosowałeś się to tej rady, leczyłeś coś, czy żarty sobie robisz? W ogóle.. kofeina/teina w akwarium to na pierwszy rzut oka nie wygląda dobrze.

Oj gadacie....

Stosowałem w roslinnym zielona herbate i czasem daje calkiem dobre efekty. Zwierzetom to nie szkodzi, a za to glony (przynajmniej niektore) tego nie lubia. Podczas kuracji herbacianej neony normalnie zlozyly mi ikre z ktorej mialem zdrowy narybek....