doolga Opublikowano 14 Maja 2010 #1 Opublikowano 14 Maja 2010 Witam, na pewnym forum znalazłem taką wypowiedź "mój nowy baniak także szybko zapełniał się glonami dzięki oświetleniu rosły w zastraszającym tempie ale dowiedziałem się niedawno że można je zwalczyć a raczej nie dopuścić do ich wzrostu w bardzo prosty sposób i postanowiłem go wypróbować, a mianowicie do baniaczka należy wlać zieloną herbatę tak jest po prostu zaparzyć zieloną herbatę w kubku i po ostygnięciu wlać roztwór do wody prawdopodobnie zielona herbata ma w sobie jakiś składnik który nie pozwala rosnąć glonom ja oczywiście z racji litrażu wlałem do baniaczka cały duży kubek zielonej herbaty i na razie po tygodniu nie widzę nagłego wzrostu glonów jak poprzednio" czy ktoś potrafi to skomentować? gdzie indziej znalazłem zestawienie podstawowych substancji czynnych: kofeina (do 4,5%), teofilina (do 0,04%), teobromina (ok. 0,02%), zasady purynowe (adenina i ksantyna), garbniki katechinowe (do 25%), saponiny, flawonoidy i ich pochodne (kempferol, kwercetyna, rutyna), olejki eteryczne (do 0,15%), sole mineralne, śladowe ilości witamin
yaro Opublikowano 15 Maja 2010 #2 Opublikowano 15 Maja 2010 kurcze daj znać jak wychodować ładny dywanik z glonów a nie się go pozbywać
paulo24_1985 Opublikowano 15 Maja 2010 #4 Opublikowano 15 Maja 2010 ja też dodałem zielonej herbatki ale moje pysie zdechły przez noc....
nabe Opublikowano 15 Maja 2010 #5 Opublikowano 15 Maja 2010 ja też dodałem zielonej herbatki ale moje pysie zdechły przez noc.... wot wot wot? :shock: rozwiń tą wypowiedź. Zastosowałeś się to tej rady, leczyłeś coś, czy żarty sobie robisz? W ogóle.. kofeina/teina w akwarium to na pierwszy rzut oka nie wygląda dobrze.
slawek gorol Opublikowano 15 Maja 2010 #6 Opublikowano 15 Maja 2010 Eee... teina dla ryb ! Partia was wyzwoli! Szit.... ludzie... btw... polecam red bulla, moje ryby po tym odlecialy...
Perez666 Opublikowano 15 Maja 2010 #7 Opublikowano 15 Maja 2010 Tylko czekać aż ktoś doda przy podmiance kreskę koki
doolga Opublikowano 16 Maja 2010 Autor #8 Opublikowano 16 Maja 2010 kurcze daj znać jak wychodować ładny dywanik z glonów a nie się go pozbywać popróbuj z regularnym podlewaniem PlantaMin'em. Ktoś praktykował na forum.
slawek gorol Opublikowano 18 Maja 2010 #9 Opublikowano 18 Maja 2010 Z tego co pamiętam, był to kolega micekmarcin. Foto jego baniaka jest w galerii.
Sir_Yaro Opublikowano 18 Maja 2010 #10 Opublikowano 18 Maja 2010 ja też dodałem zielonej herbatki ale moje pysie zdechły przez noc.... wot wot wot? :shock: rozwiń tą wypowiedź. Zastosowałeś się to tej rady, leczyłeś coś, czy żarty sobie robisz? W ogóle.. kofeina/teina w akwarium to na pierwszy rzut oka nie wygląda dobrze. Oj gadacie.... Stosowałem w roslinnym zielona herbate i czasem daje calkiem dobre efekty. Zwierzetom to nie szkodzi, a za to glony (przynajmniej niektore) tego nie lubia. Podczas kuracji herbacianej neony normalnie zlozyly mi ikre z ktorej mialem zdrowy narybek....
Rekomendowane odpowiedzi