Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No będzie to niezbędne minimum, z żadnym zapasem, dzialac bedzie dzialal i filtrowac wode bedzie dobrze, tylko nie wsadzisz tam dodatowych wkladow.

Lepszy jest zewnetrzny, no ale jak musi byc taki to bedzie taki :)

Opublikowano
najmniejszy przepływ filtra do takiego baniaka to 1000l/h.

A jak bedzie mniejszy to co sie stanie? Oprocz tego ze bedzie slabsza filtracja mechaniczna? Ja mam cos kolo 800L na godzine w 220L i jest bardzo fajnie, jakbym mial o polowe mniej tez by bylo dobrze. Nie rozumiem.

Opublikowano
]A jak bedzie mniejszy to co sie stanie?.

Odp.

]Oprocz tego ze bedzie slabsza filtracja mechaniczna

Przy tak brudzących rybach jakimi są pyszczaki jest potrzebna wydajna filtracja,a takim filterkiem to jedynie możesz wprawić wodę w minimalny ruch :P A gdzie tam zasysanie syfu z całego dna?Niekiedy potrzebne jest dołożenie cyrkulatora aby uporać się z syfem,szczególnie gdy jest dużo kamieni.

]Ja mam cos kolo 800L na godzine w 220L i jest bardzo fajnie, jakbym mial o polowe mniej tez by bylo dobrze.

Nie przesadzasz z tym ,że gdybyś miał 400l/h byłoby ok?Ja myślę że nie masz czego porównywać bo masz tylko 1 głowicę ,a gdybyś dał mocniejszą to widziałbyś różnicę.

Ten eheim to kasa wyrzucona w błoto,kupisz go okaże się dobry ale dla młodych ryb a gdy pyski dorosną to będzie problem.IMO kupić raz a porządnie,głowice zawsze można przytłumić gdyby okazały się za mocne...Ja w 200l mam głowicę 1200l/h i muszę się wspomagać cyrkulatorem(dużo kamieni).Przy samej głowicy szału nie było...

Opublikowano

Dla akwa z pyszczakami to ten filterek się nie nadaje. Co do "trzymania" 30 dorosłych ryb w 200l ........ zapraszam do zapoznania się z FAQ dla początkujących, lektura odpowie na bardzo wiele pytań.

Miłego czytania.