Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Gdzie napisałem było,że warunki mają być toczka w toczkę odwzorowaniem naturalnych? .

a tu np. wtrącając swoją wypowiedź do rozmowy, iż nie mozna mieszać ryb z malawi i Wiktorii z uwagi na inne parametry wody

Na szczęście są inne rzeczy przemawiające za tym,by nie łączyć gatunków z Malawi/Tanganiki, jeśli niektórzy nie czują się przekonani przez suche liczby (jakkolwiek mało istotne uznasz różnice w pH czy jakimś innym parametrze, żeby uznać je za pomijalne), o których jeszcze nie zdążyłem wspomnieć, a są rozstrzygające - chociażby behawior. Zresztą może i masz rację pisząc,że w jakimś ogólnym akwa nie imitującym siedliska ryb wszystko przejdzie.Ale tu konkretnie chodzi o "jakieś malawi" a nie wyrób malawipodobny z bonusem.

Opublikowano
jakkolwiek mało istotne uznasz różnice w pH czy jakimś innym parametrze, żeby uznać je za pomijalne), o których jeszcze nie zdążyłem wspomnieć, a są rozstrzygające - chociażby behawior.

Wydaje się ze to kolejny mit powielany wielokrotnie. Podaj przykład jakie to zachowania się wzajemnie wykluczają.

Mówiło się że inaczej okazuja agresję? czyli jak ? ja zauważam w przypadku wszystkich ryb: stroszenie płetw, ustawianie sie bokiem, czy stroszenie skrzeli i atak frontalny - a te znaki są czytelne dla jednej i drugiej strony. A jaki nie są czytelne ? i u których gatunków wytępują ? Pytam poważnie.

Ze czasem się pozabijają ? No cóż, źle dobrana obsada Malawi-Malawi też się tłucze ze skutkiem śmiertelnym.

Opublikowano

Większość pisze nie na temat to ja też chcę :)

Jeżeli chodzi o moje zdanie to mógłbym przepisać wszystko co napisał Nurosław

Lasti - jeżeli chcesz być tutaj lubianym to mam gotowy zestaw dla ciebie: piasek kwarcowy, serpentynit, saulosi, filtry - 1 mechanik i 1 biolog, dużo świetlówek :)

a jeżeli masz na tyle odwagi i umiejętności to połącz M z W i dochodź do dalszych wniosków sam bo tutaj mało kto Tobie pomoże, są tematy, o których nie wolno rozmawiać

Nabe - fajne masz te akwa z Kadango

Opublikowano

Wracając do tematu

...Aby utrzymać je w dobrej kondycji należy ich pokarm w dużej części urozmaicać mięsem ryb oraz drobnymi małymi rybami tak aby zapewnić im wysokoproteinową dietę."

Za serwisem Haplochromis.pl

a Auloncara jest także gatunkiem miesożernym - tylko pokarm zdobywa w naturze całkowicie odmienny sposób.

W przypadku hodowli akwariowej jeśli chodzi o pokarm - są na tyle zbieżne ze można sie pokusić o ich wspólne trzymanie.

Ale biorąc pod uwagę temperament Auloncar i Liprochormisów odpuściłbym takie połaczenie w 240 l. Szkoda Auloncar.

Opublikowano

Nuroslaw, "mięsożerny" to określenie umowne.

I tyrranochromis jest mięsożercą i Aulonki są mięsożercami (choć są wyjątki).

Aulony żywia się zooplanktonem , i są pod tym względem , mięsożercami.

W tym cytacie który przytoczyłeś piszemy o rybach z Wiktorii , typowych rybożercach , więc nie ma sensu porównywać ich do Aulonocar.

A summa sumarum , Aulonki w 240l , to nieporozumienie.

Opublikowano

Niby mógłbym sie zgodzić co do źródeł protein, ale czym karmimy w akwarium? w ilu procentach pokarmami sztucznymi 90% ?

a te są jednakie dla ogółu mięsożerców, bo i tak musimy mieszać, by podawany pokarm nie był monotonny.

tak więc dla Auloncar dodatkowym papu będa ślimaczki np.świderki; a dla Liprochromisów młody narybek Auloncar.

Opublikowano

Niby mógłbym sie zgodzić co do źródeł protein, ale czym karmimy w akwarium? w ilu procentach pokarmami sztucznymi 90% ?

a te są jednakie dla ogółu mięsożerców, bo i tak musimy mieszać, by podawany pokarm nie był monotonny.

tak więc dla Auloncar dodatkowym papu będa ślimaczki np.świderki; a dla Liprochromisów młody narybek Auloncar.

I tutaj właśnie dochodzimy do "zakonu"

Widzisz , Cezarix trzyma tyranochromisy i karmi je żywymi rybami , a to już nie jest erzatz tylko normalne dla tych ryb jedzenie.

I takie właśnie podejście chcemy tutaj promować :D

Opublikowano

W wielu sprawach piszecie głupoty...

Daj kilka przykładów ze SWOJEGO doświadczenia.

Wielu ludzi tutaj piszących , to robi , hodując pyszczaki po kilka , kilkanaście lat i podpierają swoje wypowiedzi tym doświadczeniem, a Twoje jak na razie to ,jak mi się wydaje tylko zasłyszane opinie.

Podobnie myślałem o niektórych forumowiczach po ich wypowiedziach :wink:

Że ich "wiedza" pochodzi z usłyszanych opinii a nie własnych obserwacji...

Opublikowano

A ja dalej nie widzę przykładów z Twojego doświadczenia.

Obrażać potrafi każdy , wykazać się mało kto, niestety:(

Barbam video, sed philosophum non video :mrgreen:

Jak mawiali nasi przodkowie :wink: