Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu faktycznie macie rację.. Po prostu zmyliły mnie ubarwienie i kształ tej ryby, ale nie da się ukryć że usta to po dokładnym przyjżeniu są zupełnie inne :lol:

A zdjęcie tego euchilusa znajduje się w galerii na klub-malawi.pl ;)

Jeszcze raz śliczne dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Markcox

Opublikowano

Okey...

Już jestem mądrzejszy o kilka wypowiedzi, sugestii i tysiące :lol: przejrzanych zdjęć. Tak więc myślałem nad taką obsadą:

Aulonocara Baenschi

Aulonocara Jacobfreibergi Mamelela

Protomelas Taeniolatus Boadzulu

Protomelas Haplochromis Similis

i może jeszcze jeden rodzaj Aulonek bądź Protomelasów 8)

Co sądzicie na temat takiej właśnie obsady :?:

Czy każdy z tych gatunków należy dobrać w haremie, czy któreś można trzymać parami :?:

Opublikowano
Co sądzicie na temat takiej właśnie obsady :?:

Wq mnie nie najlepiej :roll: . Pod względem dekoracyjności, na pewno było by super, bo wszystkie ryby są piękne, ale pamiętaj, że nie mbuna to grupa ryb bardzo łatwo krzyżujących się między sobą. Łączenie gatunków z tych samych rodzajów, to zawsze ogromne ryzyko dobierania sie w pary nie po naszej myśli. Oczywiście Aulonocary, które dobrałeś, teoretycznie należą do różnych grup i nie powinny się krzyżować, ale ryzyko zawsze jest duże. Podobnie w przypadku Protomelasów. Spójrz na fotki samic i spróbuj je rozróżnić. Teraz wyobraź sobie, że masz mózg wielkości łepka zapałki i spróbuj zrobić to raz jeszcze :lol: .

Zostaw jedną Aulonkę i jednego Protomelasa, a z Twoim euchilusem najprawdopodobniej stworzą zgraną drużynę :wink: .

Opublikowano
Spójrz na fotki samic i spróbuj je rozróżnić. Teraz wyobraź sobie, że masz mózg wielkości łepka zapałki i spróbuj zrobić to raz jeszcze :lol:

Faktycznie mógłby być problem :lol:

Zostaw jedną Aulonkę i jednego Protomelasa, a z Twoim euchilusem najprawdopodobniej stworzą zgraną drużynę :wink: .

Zapomniałem tylko dodać że euchilus w tej obsadzie raczej (na 99,9%) nie będzie brany pod uwagę, ze względu na nieosiągalność samic do niego. Może poleciłbyś MateuszT coś jeszcze do tej obsady (nie biorąc pod uwagę Euchilusa) :?:

A ponawiając jeszcze moje pytania-czy każdy z tych gatunków żyje w haremach, czy można je dobrać w pary :?: :roll:

Opublikowano

Jak najbardziej, wszystkie w haremach. Aulonki spróbowałbym nawet w nieco większym haremie, np. 2+4, lub 3+6.

Jaki trzeci gatunek :?: Wybór jest duży... spróbuj wybrać coś z Copadichromisów (borleyi? azureus?), lub Placidochromisów (electra?)... może Sciaenochromis :?:

Opublikowano

Wybór to na pewno jest duży... Ale nie chciałbym odwalić lipy i wrzucić mbune do nonmbuny, czy cos w tym stylu :? z resztą już raz Cię pytałem o taki kiks kiedy chciałem wrzucić yellowki 8)

Przyznam się że moje ostatnie i jedyne przygody z Pysiami było ładnych kilka (jak neikilkanaście lat temu :wink: ) kiedy trzymałem kilka mbun w jednym baniaku z mieczykami-to był dopiero widok :lol:

Opublikowano

A nie było, nie było... I stąd właśnie taka genialnie ekstremalna obsada :lol:

A propo obsady-jak wspomniałem, myślałem o wpuszczeniu 4 może 5 gatunków w haremach 2+3 bądź 2+4.

czy nie będzie to zbyt duże przerybienie jak na moje 375l??