Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co Wy tak o tych bastardach i mieszaniu?

Co on te samce będzie miał ślepe czy co?

Samica Johanni jest szaro-żółta , a maingano granatowa , więc gdzie podobieństwo?

Poza tym Johanni może być kratkowany , w poziome lub pionowe pasy , więc tutaj też są różnice.

Ja raczej widziałbym problem w monotonności takiej obsady.

Będziesz miał po prostu granatowo przed oczami.

Poza tym jeśli chcesz Johanni to dość duża ryba , więc nie pchałbym tam jeszcze dwóch gatunków , najwyżej jeden.

Demasoni , mimo że malutki , jest o wiele bardziej agresywny od maingano, choć raczej trzyma się litoralu i w toni ciężko go zobaczyć.

Opublikowano

U mnie w podobnym , bo 240l akwarium , samice johanni pływały w skałkach , natomiast samiec opływał nad skałkami swoje terytorium.

Opublikowano

Melanochromis ma jedna wadę - pływa nisko :). Mam to u siebie i szukam obecnie 3 gatunku ktory wypełni braki - bedzie to albo Msobo albo RedRed lub ostatecznie L. trawavasae.

jeśli chodzi o dogadywanie się - bez problemu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

do 300l optymalna obsada z demasoni ktorych musisz miec przynajmniej 10 docelowo najlepszym rozwiazaniem kolorystycznym jest johannii ewentualnie duzy red-red

Opublikowano
Co Wy tak o tych bastardach i mieszaniu?

Co on te samce będzie miał ślepe czy co?

Samica Johanni jest szaro-żółta , a maingano granatowa , więc gdzie podobieństwo?

Poza tym Johanni może być kratkowany , w poziome lub pionowe pasy , więc tutaj też są różnice.

Ja raczej widziałbym problem w monotonności takiej obsady.

Będziesz miał po prostu granatowo przed oczami.

Poza tym jeśli chcesz Johanni to dość duża ryba , więc nie pchałbym tam jeszcze dwóch gatunków , najwyżej jeden.

Demasoni , mimo że malutki , jest o wiele bardziej agresywny od maingano, choć raczej trzyma się litoralu i w toni ciężko go zobaczyć.

Nie chodzi o samo podobienstwo samic lecz samcow! -johannii alfa z pewnoscia bedzie gnebil niemal identyczne maingano, co do kratkowany - jest to interruptus przez wielu klasyfikowany z niewiedzy jako johannii, ewentualnie bastard johannii z interrptusem dla ktorych oba te gat to 1.

Johannii jeden z mniejszych przedstawicieli melanochromisow w naturze samiec dorasta do 8-9cm... moj 9 miesieczny w akwarium ma 8cm mysle ze 10 cm to bedzie jego max.

Opublikowano

Nie wiem skąd masz tę wiedzę , ja ją mam z doświadczenia i nic takiego nie widziałem , a miałem johany z maingano w 240l , prze długi czas.

Co do wymiarów johanni , to ja wolę wierzyć , Eccelsowi , jego odkrywcy , że dorasta do 12cm , a nie jak Ty piszesz , do 9, zresztą u mnie takie właśnie miały wymiary.

Co do melanochromisa interruptus , to nie odmiana Johanni fakt, lecz osobny gatunek odkryty przez Johnsona w 1975roku.Z tym , że piszesz o innej rybie nie o Johanni odmiany kratkowanej które żyją w pobliżu Chilucha Reef.

Więc proszę nie wyjeżdżaj z niewiedzą , jeśli sam nie wiesz o co do końca chodzi :D

Piszesz , że masz 9 miesięczną rybę , przecież ona nawet nie jest dorosła, podhoduj je z 2-3 lata wtedy się przekonasz do jakiej wielkości dorastają.