Skocz do zawartości

opinia o microbe lift special blend

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś stosował microbe lift special blend w swoim akwa i z jakim skutkiem, polecił mi go znajomy, który używa go do akwarium morskiego ( jest zachwycony ), ja jednakże podchodzę z rezerwą do różnych preparatów, a mam problem ze zmętnieniem wody ( wszystkie parametry w normie). Podobno ten środek jet rewelacyjny, co sądzicie ?

Opublikowano

Najpierw określ przyczynę mętnienia wody, potem można zastanowić się nad zastosownaniem jakiegoś środka. Pierwotniaki, drobny pył w wodzie, rozpuszczone gazy? Te zmętnienie jest jakiego koloru,żółtawe, białe? Na jedno pomoże węgiel aktywowany na inne taki środek koagulujący w stylu tetra cristal water czy to co podałeś.

Opublikowano

Kolor zmętnienia raczej szarawy ( siny ), widoczny tylko przy patrzeniu z boku akwarium, dodatkowo zauważyłem, że pojawił się jakby osad, plama na piasku wielkości ok 15x15cm koloru brązowego - czy to może mieć coś wspólnego z rozwojem strefy beztlenowej ?

Co do tetra cristal to jest chyba to środek typowo chemiczny - chciałbym używać takich środków tylko w ostateczności

Opublikowano

przeczytałem opis preparatu - microbe lift special blend - i opis Twoich problemów.

pytanie: jak długo pracuje to akwarium ? mam wrazenie że nie dawno założone ? Jeśli tak, to produkt ten pomoze Tobie ustabilizować parametry, ale nie licz że przyspieszy zniknięcie zmętnienia wody czy okrzemek.

Opublikowano

otóż moje akwarium rzeczywiście istnieje od niedawna, jednak cykl dobiegł do końca - nie wpuściłem ryb z niecierpliwości po tygodniu od zalania, co do parametrów to są jak najbardziej OK - dzisiaj mierzyłem : NH3=0, NO2=0, NO3=20 dlatego dziwię się zmętnieniu wody i staram się znaleźć przyczynę oraz lekarstwo.