netis7 Posted April 15, 2010 #1 Posted April 15, 2010 Witam, czy ktoś stosował microbe lift special blend w swoim akwa i z jakim skutkiem, polecił mi go znajomy, który używa go do akwarium morskiego ( jest zachwycony ), ja jednakże podchodzę z rezerwą do różnych preparatów, a mam problem ze zmętnieniem wody ( wszystkie parametry w normie). Podobno ten środek jet rewelacyjny, co sądzicie ?
nabe Posted April 15, 2010 #2 Posted April 15, 2010 Najpierw określ przyczynę mętnienia wody, potem można zastanowić się nad zastosownaniem jakiegoś środka. Pierwotniaki, drobny pył w wodzie, rozpuszczone gazy? Te zmętnienie jest jakiego koloru,żółtawe, białe? Na jedno pomoże węgiel aktywowany na inne taki środek koagulujący w stylu tetra cristal water czy to co podałeś.
netis7 Posted April 18, 2010 Author #3 Posted April 18, 2010 Kolor zmętnienia raczej szarawy ( siny ), widoczny tylko przy patrzeniu z boku akwarium, dodatkowo zauważyłem, że pojawił się jakby osad, plama na piasku wielkości ok 15x15cm koloru brązowego - czy to może mieć coś wspólnego z rozwojem strefy beztlenowej ? Co do tetra cristal to jest chyba to środek typowo chemiczny - chciałbym używać takich środków tylko w ostateczności
Nuroslaw Posted April 18, 2010 #4 Posted April 18, 2010 przeczytałem opis preparatu - microbe lift special blend - i opis Twoich problemów. pytanie: jak długo pracuje to akwarium ? mam wrazenie że nie dawno założone ? Jeśli tak, to produkt ten pomoze Tobie ustabilizować parametry, ale nie licz że przyspieszy zniknięcie zmętnienia wody czy okrzemek.
netis7 Posted April 18, 2010 Author #5 Posted April 18, 2010 otóż moje akwarium rzeczywiście istnieje od niedawna, jednak cykl dobiegł do końca - nie wpuściłem ryb z niecierpliwości po tygodniu od zalania, co do parametrów to są jak najbardziej OK - dzisiaj mierzyłem : NH3=0, NO2=0, NO3=20 dlatego dziwię się zmętnieniu wody i staram się znaleźć przyczynę oraz lekarstwo.
Recommended Posts