Skocz do zawartości

buczenie i szemranie głowicy Aqua Clear Power Head 802 (70)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie , czy idzie coś zrobić z tym uciążliwym buczeniem i szemraniem, tak jak by w wirniku był jakiś piasek...całość wymyłem i troszkę olejem roślinnym wirnik przesmarowałem, ale nic nie pomogło ...Ma ktoś jakiś pomysł ?

Opublikowano

to nie to, grzałka jest po drugiej stronie akwarium...wcześniej już coś było poruszane na forum odnośnie tej głowicy ,ale może ktoś na coś wpadł co można by zrobić...

Opublikowano

Niestety jedynym wyjściem jest umocowanie głowicy na jakimś elastycznym połączeniu. U mnie ta głowica stoi na gąbce filtracyjnej opierając się o tło (też jest od tego tła odizolowana gąbką) po odpowietrzeniu jest ok. Dołączone przyssawki przenoszą drgania na szyby i elementy akwa i dlatego buczy :(

Opublikowano

ehh, pozostanie mi zmiana tej głowicy na inną, bo akwarium mam 3 metry od łóżka i w nocy nie mogę spać.Ta popularna głowica Atman jest cicha ? Może coś innego o dobrym przepływie ? Akwarium ma 160cm długości

Opublikowano

Moje akwa stoi jeszcze bliżej łóżka a do tego mam żonę z nadwrażliwym słuchem :mrgreen: Jak znajdziesz głowicę z podobnym przepływem której nie trzeba przerabiać aby nie buczała to daj znać :wink:

Opublikowano
]A moze ona jest za blisko grzalki i ja zakluca pole magnetyczne z grzalki? Ja tak mam w filtrze wewnetrznym, musi byc odsuniety minimum 5cm :)

Hmm możesz to rozwinąć?

Aby zakłócić pracę takiej pompy ta grzałka musiałaby chodzić na nap. minimum 3-6kV i mieć moc z 200-300kW.

Powinniśmy tutaj mówić o polu elektrycznym , nie magnetycznym , a te spada wraz z kwadratem odległości od tutaj akurat drutu oporowego.

W kablach energetycznych o napięciu pracy 6kV pole elektryczne jest praktycznie niewykrywalne w odległości 25cm , więc w takiej grzałce , pole to jest pomijalne w obrębie szklanej rurki :D