Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedługo dotrą do mnie mieszkańcy akwarium :D

Z tego też powodu chciałem się dowiedzieć, jaki zestaw zapobiegawczo watro mieć w apteczce pierwszej pomocy :?:

Zdarzyć się może w weekend choróbsko lub i w sklepie może nie być akurat odpowiedniego lekarstwa, dlatego wolę dmuchać na zimne.

Pozdrawiam i liczę na waszą wiedzę i praktykę :mrgreen:

Opublikowano

Jak gdzieś znajdziesz to Bactopur-Direct.

Od jakiegoś czasu jest zbanowany przez UE - czasami jeszcze w niektórych sklepach można dostać.

Poza tym metronidazol - ale z tym problemu nie ma - wystarczy żonę/dziewczynę do ginekologa wysłać :-))

Opublikowano
Jaka różnica jest między Bactopur-Direct a Baktopur sery?

Do czego jest ten metronidazol?

Bactopur-Direct to antybiotyk, zwykły Baktopur jakieś lekarstwo które antybiotykiem nie jest (dokładnie nie sprawdzałem - porównaj sobie składy, to się dowiesz).

Przy chorobach bakteryjnych skuteczność Bactopuru-Direct jest potwierdzona przez wielu (ja także potwierdzam).

Metronidazol jest "wsparciem" do leczenia Bactopurem-Direct

Opublikowano

Poza tym metronidazol - ale z tym problemu nie ma - wystarczy żonę/dziewczynę do ginekologa wysłać :-))

Hardcore... Wystarczy iść do lecznicy i powiedzieć, że dla ryb potrzebujesz. Za 5 zł dostaniesz receptę na dawkę jaką potrzebujesz :wink:

Opublikowano

No widzisz poza granicami kraju trzeba sobie radzić inaczej :-)

W dodatku jak się ma dziecko poniżej roku to dla matki wszystkie usługi medyczne jaki i leki za free :-)

Co do weterynarzy to strach iść - nikt nie wie ile skasują (a kasują nielicho).

Będę w PL to się przejdę do weta może mi się jakoś nifurpirinol uda wycyganić :-)

Opublikowano

dawkuje się różnie, w zależności od potrzeby. IMO nie jest Ci potrzebny zapobiegawczo (chociaż ja trzymam u siebie dwa opakowania).

Zestaw pierwszej pomocy to przede wszystkim: Węgiel + jakiś antychlor na zatrucie. Chloramina do odkażania sprzętu. Błękit metylenowy można kupić bo to bezpieczny środek i nadaje się do wielu zastosowań. Resztę preparatów lepiej kupować w miarę potrzeby.Ewentualnie jeżeli kupujesz często nowe rośliny to KMnO4 do ich odkażania.

a zwykły bactopur to generalnie to samo co mfc/fmc

Opublikowano

Praktycznie mi właśnie chodziło co kupić zawczasu "apteczka pierwszej pomocy", aby szybko zacząć kurację w razie długiego weekendu lub braku w sklepie potrzebnego towaru.