Skocz do zawartości

Rośliny w walce z amoniakiem - co sądzicie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiałem się jaki wpływ na parametry wody ( głównie amoniak) mogą mieć 3 - 4 średniej wielkości anubiasy w akwarium 240 L ok. 15-20 średniej wielkości pyszczaków. Oczywiście nie zastąpią na pewno właściwej filtracji, ale może warto byłoby dodać je do wystroju akwarium - taka naturalna ,, instalacja'' regulująca minimalne wahania szkodliwych związków - co sądzicie ?

Opublikowano

Z amoniakiem to rośliny nic nie zrobią bo to zadanie bakterii nitryfikacyjnych, natomiast rośliny pochłaniają azotany i fosforany, które sa szkodliwe dla ryb. Niestety pochłaniają w bardzo małym stopniu i znaczącej różnicy nie zauważysz, chyba, że napchasz całe akwarium roślinami.

Ale generalnie jak najbardziej - TAK. Rośliny pomagają.

Opublikowano

Z tego co czytałem to rośliny chętniej zajmą się amoniakiem (jonami amonowymi) niż NO3 które jest przez nie gorzej wchłaniane (ale też nie pogardzą :wink: ) Z roślin podobno świetnie sobie radzi ze związkami azotu Pistia stratiotes roślina pływająca ze świetnie wyglądającymi korzeniami ale nie wiem czy pyśki jej nie wszamią :wink:

Opublikowano

Tak racja, rośliny pobierają też NH3/4, NO2 i NO3. Tylko, że dalej jest to kropla w morzu. Hydroponika ledwo daje radę a co dopiero posadzone rośliny w akwarium, w dodatku z pyszczakami :)

Opublikowano

Anubias napewno Ci nie pomoże, za wolno rośnie, pomagają rośliny szybko rosnące ale one są delikatne i pysie je wszamią, a i nasze PH im nie słuzy.

Pistia owszem dobry pożeracz, ale do otwartego akwa np. typu cube i ma dość wysokie zapotrzebowanie na światło.

A najwazniejsze tak jak pisał Przemo, kilka roślin nic nie zmieni.

Opublikowano

Z roślin wodnych najwięcej azotu pochłania moczarka. Jest na którejś z polskich stron tabelka z dokładnymi danymi doświadczalnymi dla kilku gatunków roślin, a na innej dla glonów. Tylko gdzie dokładnie to nie wiem :(