Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doświadczenie , obecnie w zbiorniku 420 litrowym mam filtr mechaniczny Atmana F-104 (2000l/h ) 38W.

zużycie energii przy ciągłej jego pracy wynosi (38x24hx31dni) x 0,55zł = 15,55zł /miesiąc

zastanawiam się czy w przypadku zamontowania 3 filtrów aqua szuta 750l/h 5,5W , filtacja w akwa była by bardziej skuteczna czy mniej ? , Przepływ z 3 filtrów 2250l/h pobór 16,5W

zużycie energii przy ciągłej pracy 3 filtrów wynosi (16,5x24hx31dni)x0,55zł = 6,75zł /miesiąc

Zaoszczedzono 8,80 miesięcznie / 105zł w skali roku .

zalety : głowice aqua szuta nalezą do bardzo cichych / energoszędnych

zalety : przy zastosowaniu 3 filtrów mozna dowoalnie kierować strumieniami w 3 miejsca wylotowe

minus : 3 filtry w akwa , co w moim przypadku akurat nie ma znaczenia , bo mechnik obecnie jest dobrze zamaskowany, i jest tam jeszcze miejsce na zamaskowanie 2 filtrów.

Co sądzicie o zastosowanej filtracji ?

niby przepływ uzyskany jest większy bo 2250 l/h , ale uzyskany z 3 filtrów, więc jakby się to miało do jednego filtra o 2000l/h?

za wszelkie sugestie będę wdzięczny .

pozd

Paputek

Opublikowano

U mnie chodzą dwie głowice aquaszuta 750 w akwarium 540 l wylotami skierowane na środek akwarium gdzie pływa 40 dorosłych mbuna i jest czyściutko :D

Opublikowano

jeżeli chcesz robić takie symulacje, to musiałbyś dysponowac pomiarem rzeczywistego zuzycia prądu przez oba filtry. Dane na etykietkach są szacunkowe i zazwyczaj nie przystają do rzeczywistości.

Opublikowano

maksym , jestem w trakcie stawiania 5-tego akwarium i niestety zmuszony jestem szukać kosztów :P

to może rzeczywiście dam 2x aquaszuta 750, do tego cyrkulator 5000/h , wyjdzie 23W :-)

Opublikowano

mutra zgodzę się, ale zauważ że większość filtrów do wydajności 750l - 1000l/h ma pobór powiedzmy od 5W do11W

a przy wydajności 2000l/h większośc powyżej 30 W nawet 40W

minus filtrów powyzej 2000l - to rezonans i głośna praca

Opublikowano

aaa o prefiltrze nie było tu mowy , swoją drogą obsługa obecnego filtra Atman F-104 jest własnie dość kłopotliwa, polega na wyjmowaniu poszczególnych koszy z wkładami i dodatkową podstawką pod wirnik, w sumie 3 elementy a bardzo ciężko później trafić w ich pierwotną pozycje .

Na dzień dzisiejszy w akwa 210cm długości , jest czyściutko (mechanicznie) a używam tylko wspomnianego filtra i cyrkulatora 3000l/h który zagania gówinka za połowe akwa , tam pózniej sprawę przejmuje sam filtr . Obawy mam, że w przypadku zastosowania np, 2x aqua szut, mogły by nie wyciągać już tego i musiałbym zamontować albo większy cyrkulator, albo pozostawić jednak filtr atmanowski

Opublikowano

paputek25

Na twoim miejscu bym się głęboko zastanowił nad tą AquaSzut 750, miałem go w akwarium 160l, mi się ta pompa nie sprawdziła . Często musiałem ją czyścić, jest bardzo słaba max 100-120l baniaczek .

A co do AT-203 to już pierwsza liga jestem z jej pracy bardzo zadowolony i nie żałuje że JĄ nabyłem :D