Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wkrótce start kolejnego zbiornika 210lm, 100x40x53.

Teraz pytanie odnośnie filtracji mechanicznej , który wariant według Was byłby korzystniejszy :

A) zakup samego filtra mechnicznego /głowicy o przepływie 1500-2000 litrów /h ( 18-35 W)

B) zakup filtra o przepływie 1000l/h (10-11W) +cyrkulator 6000l/h pobór (12W) Łącznie około ( 23W)

To moje 5 akwarium , więc zużycie energii będzie sprawą priorytetową .

Akwarium nie będzie miało żadnego tła , (folia ) , jedynie 5-6 większych kamoli , piasek , i to wsio ;)

pozdr

Opublikowano

Czy do 210 litrów /100 cm potrzeba aż takiego przepływu :?: Ja mam w 250 cm 2 filtry wewnętrzne o przepływie po 1200 l/h i styka. Moim zdaniem sam filtr o przepływie 1000l/h (10-11W) powiniem dać radę. Oczywiście pomijamy tu kwestię biologicznego filtra zewnętrznego odpowiedniej mocy i pojemności, który powinien pracować oprócz wewnętrznego mechanika.

Opublikowano

mirkot

Lubie mieć "pozamiatane" w akwa, a prace konserwacyjne ograniczone do minimum, nie chce by gówinka gromadziły się gdzieś za skałkami, więc wole dać coś przewymiarowanego .

Co do Biologa to tak jak napisałeś, tą kwestię tu pomijamy , zasilanie filtra będzie z wysokiego poziomu, by filtr biologiczny jak najmniej zanieczyszczaczać ewentualnymi paprochami .

Opublikowano

dobra głowica powinna załatwić sprawę.cyrkulator zajmuje miejsce którego w tym akwa za dużo nie będziesz miał.wszystko zależy jeszcze od ustwienia dekoracji w akwa.

Opublikowano
dobra głowica powinna załatwić sprawę.cyrkulator zajmuje miejsce którego w tym akwa za dużo nie będziesz miał.wszystko zależy jeszcze od ustwienia dekoracji w akwa.

dobra głowica - to pojęcie względne .

Rozwiń prosze kolego , jaką głowicę i o jakiej sile zamocowałbyś w opisanym akwa ;)

Opublikowano

Moim zdaniem 2 opcja jest lepsza łatwiej ustawić obieg wody. Do 100cm cyrkulator 3000l/h w zupełności wystarczy a miejsca zajmuje niewiele. Dodatkowa zaleta to brak buczenia które zapewnia większość głowic o przepływie większym od 1000l/h :wink:

Opublikowano

w 200l miałem aquela 1100 - dawał radę. myśle jednak że coś pomiedzy 1400 - 1600l/h będzie już spełniało swoje zadanie w 100%.2000l/h to według mnie za duzo. z głowic to tylko resun przychodzi mi do głowy.

Opublikowano
Moim zdaniem 2 opcja jest lepsza

eljot , no własnię też mi bardziej przemawia ten wariant.

Do tego cyrkulator idzie łatwo schować za kamieniem , hmn, z filtrów chciałbym coś takiego : http://www.allegro.pl/item934234728_filtr_wewnetrzny_900_l_h_hqj_900s_do_akwarium.html

dotychczas z chinczyków jestem bardzo zadowolony , mam 2 ( 700l/h i chodzą bezszelestnie )

z atmanowskich głowic mam 2000l/h 38W i powiem szczerze średnio jestem zadowolony z pracy pompy .

po pierwsze głośniejsza pompa, po drugie musze nią za każdym razem stukać, pukać, obracać by wirnik zaskoczył

Opublikowano

Dobrze ,że kolor całego filtra jest czarny, bo czarna będzie też folia( a z maskowaniem różnie to bywa) , no i stosunkowo mało miejsca zajmują te koszyki a sięgać będą prawie do dna ;) Mam nadzieje że sobie poradzi .