Skocz do zawartości

Pierwszy baniak w Norwegi-prosze o porady starych wyjadaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pewnie jak bede zamawial w sklepie i podam litraz to mi dobiora reszte bo na forum tyle opini co sprzetu dlatego mozna czytac i czytac a i tak pewnie kupi sie to co sprzedawca poleci.

I tego wystrzegaj się jak ognia!

Poza nielicznymi sklepami prowadzonymi przez prawdziwych entuzjastów akwarystyki (a są to naprawdę nieliczne przypadki) większość sklepów zaproponuje Ci to na czym najlepiej zarobią.

Niestety takie jest życie w kapitalistycznym swiecie.

Najbardziej wystrzegaj się doboru obsady przez sprzedawców.

Co do sprzętu skoro nie jesteś za bardzo ograniczony $$$ to:

Akwarium - byle proste (profilowane są słabe same w sobie :-))

Filtr biologiczny (zewnętrzny) - np Eheim 2226 - do Twojego zbiornika mógłby być 2224 ale 2226 lepszy - będziesz miał nadfiltrację i spokój że nie masz filtra "na styk"

Filtr wewnętrzny - głowica z gąbką - najbardziej uniwersalna przepływ okolo 1500 lph

Grzałka - jak masz ciepło w domu 100W starczy

Tło - wg uznania - ja bym wybrał czarną folię bo baniak mały i nie ma sensu zabierać i tak niewielkiej przestrzeni dla ryb

Pokrywa - To już konkretnie do wielkości baniaka

Oświetlenie - jak chcesz niebieską poświatę to szukaj świetlówek actynic lub/i marine

Dekoracje - kamienie jak wspomniałeś wcześniej masz na miejscu więc co tam wybierzesz będzie

Podłoże - piasek najlepszy byle by nie była ani za gruby ani za miałki.

Opublikowano

jesli masz nadmiar finansow a wielkosc akwarium proponuje opti white, troche burżuazyjne bedzie ale za to jaki efekt ! :D

W roślinnym, to i może jest efekt, w Malawi, gdzie glon rośnie jak szalony i wyczyszczona szyba po kilku dniach znowu jest nim pokryta... nie widzę sensu inwestowania w OW.

Opublikowano

jeszcze raz dziekuje ,

w tym tyg zamawiam wszystko,filtr wew eheim 2226,wew cos dobiora w sklepie z odp przeplywem chcialbym by byl wydajny a zarazem nie szpecacy w srodku,do tego grzaleczke ,pokrywe wezme z tworzywa plus oswietlenie przod pawer glo tyl marine glo plus diody na noc,piasek chcialbym dac kwarcowy by byl duzy kontrast z ciemna skala tylko niewiem czy dac kilka roznych warst podloza czy jedna?szybke dam folie czarna z tyl ale poszukam jakies w macie a jak mi nie przypasi to zrobie tlo ze skaly moze jaks z naturalnymi zylami itp jest tego tu mnostwo,no to by bylo na tyle z wiekszych rzeczy ,potem jak juz baniak bedzie ustawiony pomyslimy nad obsada ale podobaja mi sie zolte i szafirowe bedzie dobry kontrast z piaseczkiem i skala.Ja baniak ustawie i wleje wode to napewno wkleje foty.

pozdrawiam grzes z norge

ps,jakies sugestie gdzie sie zaopatrzyc we wszystko?im blizej morza tym mnie place za transport :mrgreen:

Opublikowano

nie pisz posta pod postem.używaj opcji edytuj

IMO nie 4x30W na T8 to przerost formy nad treścią. Wystarczą Ci dwie długie świetlówki T5 (np 10 000K i 15 000K)

Opublikowano

osobiście nie posiadam pokrywy plastikowej ale widziałem w zoologu pod wpływem ciężaru świetlówek i osprzętu strasznie się wygieła, aluminiową możesz dobrać pod kolor szafki ,mam pokrywę właśnie diwersy z przesuwaną listwą oświetleniową , możesz regulować ustawienie świetlówek, przód baniaka lub tył jak ci odpowiada łatwość

dojścia do środka akwa podczas cotygodniowych porządków

Opublikowano
plus diody na noc

po co? czy nasze ryby potrzebują tego w nocy??

piasek chcialbym dac kwarcowy

no jaśniejszego już chyba nie ma, a ryby pewnie długo będą oślepione bo do tego przecież jeszcze oświetlenie

T8 4x 30w

i to przy wysokości akwarium 50cm :shock:

by byl duzy kontrast z ciemna skala

i to jest kwintesencja idealnego malawi - fajne foto i 10-tki na galerii

a co na to wszystko ryby - nie ważne bo przecież na pewno coś za ciebie dobiorą żeby:

pomyslimy nad obsada ale podobaja mi sie zolte i szafirowe bedzie dobry kontrast z piaseczkiem i skala

a do mnie się czepialiście jak napisałem, że przy odpowiedniej kontroli i obsadzie można trzymać razem gatunki z tangi i malawi :D:D:D

po co taki temat i takie forum, albo udajemy biotop albo robimy ruchomą fototapetę na ścianie

zdecydujcie się co ma propagować to forum

Opublikowano

brawo dla tego Pana ,ze stanal w obronie rybek ,wlasciwie to po co ja ten baniak robie?lepiej jak odrazu po zakupie zawioze je samolotem rejsowy wprost do jeziorka z ktorego pochodza tam beda mialy raj

pozdro dla Pana ,ktoremu pewnie na forum wyrzadzono wiele krzywdy :idea::D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.