Skocz do zawartości

Obsada 180 l.

Rekomendowane odpowiedzi

Akwarium zalane 10 dni temu,jeszcze nic sie nie dzieje,czekam az dojrzeje i trzeba bedzie zarybiac.

Mam upatrzone 3 rodzaje z ktorych chce wybrac 2.Jak myslicie,ktore beda zgodnie zyly ze soba?Rozmiar akwa 101/41/50

Maylandia emmiltos (red top zebra) 1+3/4

Pseudotropheus estherae (red/cherry zebra) 1+3/4

Pseudotropheus saulosi 1+3/4

Ja proponowałbym bym obsadę saulosi + Maylandia Livingstonii. Takie biotopowe połączenie Malawi z Tangą :wink:

Chyba Misiek80 ma takie połączenie więc możesz spytać jak mu się sprawdza.

Dzieki ale nie chce mieszac tych dwoch biotopow.

A gdyby tak poczytać, poszukać ogólnie rzecz ujmując wykazać się inicjatywą. Przeglądam tak sobie te posty i według mnie to trochę tak jakby na forum motoryzacyjnych "fanatyków" zadać pytanie: "Ej, panowie! Niedawno zrobiłem prawko, ale już teraz bardzo chciałbym wiedzieć jak Wy to robicie, że przy ruszaniu wam samochody nie gasną?". Przepraszam, ale wszystko jest dokładnie opisane w dziale dla początkujących. A różnica między 180, a 300l to nie tylko 19cm przynajmniej w mojej opini.

Ja proponowałbym bym obsadę saulosi + Maylandia Livingstonii. Takie biotopowe połączenie Malawi z Tangą :wink:

Chyba Misiek80 ma takie połączenie więc możesz spytać jak mu się sprawdza.

A gdyby tak poczytać, poszukać ogólnie rzecz ujmując wykazać się inicjatywą. Przeglądam tak sobie te posty i według mnie to trochę tak jakby na forum motoryzacyjnych "fanatyków" zadać pytanie: "Ej, panowie! Niedawno zrobiłem prawko, ale już teraz bardzo chciałbym wiedzieć jak Wy to robicie, że przy ruszaniu wam samochody nie gasną?". Przepraszam, ale wszystko jest dokładnie opisane w dziale dla początkujących. A różnica między 180, a 300l to nie tylko 19cm przynajmniej w mojej opini.

Przepraszam ale ja bardzo dobrze wiem co jest napisane w dziale dla poczatkujacych i mimo to mam pytania.

Pewnie,ze roznica miedzy 300 l. a 180 l. to nie tylko 19 cm.Jest jeszcze roznica 120 l ;)

Czy to forum jest tylko dla zaawansowanych akwarystow czy dla poczatkujcych tez? Czytam to forum od kilku miesiecy i mam wrazenie,ze poczatkujacy nie sa mile widziani i zadaja glupie pytania.

Oczywiście, że forum jest dla wszystkich.

Redzik rośnie za duży do twojego akwa. Saulosi + maingano to imo fajne połączenie. Saulosi to straszny terytorialista, a maingano to śliczna, zaczepna ryba. Będzie żółto-niebiesko w akwa. Ślicznie :D

Ale to ten sam biotop tylko M. Livingstonii to muszlowiec z Malawi, a z muszlowców słynie Tanga stąd :wink::)

Te ryby które wypisałaś (poza saulosi) rosną zbyt duże i ja osobiście wpuściłbym je do zbiornika min. 150cm długości.

tylko p. saulosi nadaje sie do twojego zbiornika z w/w

Mozesz mi to blizej wyjasnic?

Z tego co widze w 300 l. mozna miec 22-24 szt. a w 180 l. tylko 4-5 szt.?

Roznica w dlugosci akwa 19 cm.

Czy chodzi moze,ze te ryby ktore podalam nie moga byc ze soba?

a gdzie napisalem zeby trzymac 5 ryb? ..odpowiem- Nigdzie natomiast z 3 wymienionych przez Ciebie gatunkow tylko ten nadaje sie do tego zbiornika (decydujacym czynnikiem jest wielkosc oraz usposobienie)... poczytaj o gatunkach ktore chesz trzymac! a wiec sumujac na pytanie uzyskana zostala odpowiedz .

Natomiast 24 sztuki ktorych sie doczytalas u mnie, sa obsada dobraniowa - docelowa to 3x5/6v1x4