Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę zorientowanych w temacie o porady chcę zakupić filtr i nie wiem który będzie lepszy .Pierwsza opcja to eheim 2260 classic 1900l/h. 65w.poboru .cena 120 funtów GB. po przecenie ponieważ brakuje pudełka i instrukcji wiec z tym nie powinno być problemu .Normalna cena internetowa tego filtra to 230 funtów GB.

Druga opcja to Fluval fx5 2300 l/h. 48w.poboru . cena 166 funtów GB filtr ma być zastosowany do akwarium o pojemności 2300L. długość 360cm x80 x80 .

Pod zbiornikiem będzie pracował sump.+pompa wewnętrzna obiegowa wewnątrz akwa. Dziękuje za rady .

Opublikowano

to jest nowy filtr z roczną gwarancją sklepowa .dlatego kubełek bo chce zadziej podmieniać wodę i myślę jak polepszę filtracje to będzie później mniej pracy .a głowica jak to nazwałeś to tylko ma służyć do lepsego obiegu wody w akwarium

Opublikowano

kubełek Ci nie pomoże w rzadszych podmianach wody ( no chyba że go wypełnisz odpowiednią żywicą albo zrobisz z niego denitryfikator - ale do tego Ci 2260 nie jest potrzebny)

Opublikowano

A jak z wypełnieniem tych filtrów?

Są uzupełnione w media czy w puste?

Jeżeli oba są "uzbrojone" w media to brał bym FX-a

Opublikowano

zamiast starego eheima wybrałbym na Twoim miejscu eheim 2080 III. W swojej klasie wygrywa z fluval fx5 i jest to bardzo dobra konstrukcja, no i pobór mocy tylko 28w, gdzie eheim classic 65w a fluval 48w. przepływ 1700l/h.pozdrawiam