Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, a więc chce założyć akwarium 200x50x50 i tutaj mam problem, bo nie wiem między czym się zdecydować, tzn sump, kubelek, czy 2 kominy po bokach a w nich (ala sump) pompki np po 500l/h kamieie, ceramika, gąbki itp, polecil mi to ostatnie rozwiązanie kolega który ma firme ( klei akwaria). Co o tym sadzicie, jest to w stanie wydolić w akwarium 500l ?? co byscie polecili za rozwiązanie, i jaka reszta sprzętu do takiego akwarium ??

Opublikowano

no wlasnie że nie mam możliwości wstawic 200x60x60, dlatego pisze o 200x50x50 to i tak juz naciagniete akwarium do mojego domku

Opublikowano

Ja mam w takim akwarium z Tropheusami 2 kubełki i to się sprawdza.

Fluval 404 i Eheim 2226 czyszczę je naprzemiennie.

Plus oczywiście turbina 2000l/h z gąbką jako mechanik.

Opublikowano

Witam. Panowie a co wy na to ? Połączenie taniego filtra z ala filtrem przepływowym ? Na zasadzie filtru przelewowego. Czyli woda przelewa się do zbiornika wykonanego np z pleksi umieszczonego kilka cm pod poziomem wody, do zbiornika włożony jest wlot do filtra. W razie nieszczelności filtra , woda zostanie wyssana do poziomu aż nasz zbiorniczek przestanie się napełniać. A to zapobiegnie zalaniu mieszkania.

Tani filtr np http://allegro.pl/item927083177_promocja_filtr_zewnetrzny_1400l_h_dostawa_gratis.html

Przy takich kosztach można zastosować dwa filtry a koszt to 400 zł. A filtracja książkowa to 2800 l.W rzeczywistości na pewno mniej.

Tak to sobie wyobrażam:

aaaarz.jpg

Wypali ?

Opublikowano

Co wy macie za obsesję z tym zalewaniem mieszkania, kubeł to jedno z bezpieczniejszych i całkowicie zachowawczych rozwiązań. Poza tym wypróbowane i oswojone, bez żadnego kombinowania.

Aczkolwiek ja w większości akwariów kubła nie posiadam ;)

Opublikowano
Co wy macie za obsesję z tym zalewaniem mieszkania, kubeł to jedno z bezpieczniejszych i całkowicie zachowawczych rozwiązań.

Owszem.Ale mówimy tutaj o filtrze no name , robionym przez chińczyków, wiec ostrożności nigdy nie za wiele.

Opublikowano

W naszym kraju, poza Fluvalem, nie ma filtrów w cenie poniżej tysiąca, nie robionych przez Chińczyków. Ostanio już seria Prof 1 Eheima też przychodzi z napisem "Zdjełano w Chinach"

Być może się czepiam, ale "Chińczycy" należy pisać właśnie w ten sposób.

Opublikowano
Owszem.Ale mówimy tutaj o filtrze no name , robionym przez chińczyków

na wspomnianym allegro można kupić za rozsądne pieniądze filtry używane np. Fluvale z serii 3 - będziesz miał pewność, że ci nie zaleje mieszkania jak zadbasz o jego dobry stan, u mnie 403 chodzi już - sam nie wiem jak długo bo nie pamiętam kiedy były produkowane, ale od wielu lat

Być może się czepiam, ale "Zdjełano" NIE należy pisać właśnie w ten sposób.