Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 3 tygodniach i wynalazek (FLASZKOWY) zadziałał, NO3-10 połączyłem 2szt w szeregu tylko 1 jest 5L a drugi ostatni 2L

Głowica zasilająca Atman 203

Przewody mięknie (odpływowe od pralki automat. )

Parę cybantów i parę złączek Nibco 1/2 i 3/4

Jeden mały zaworek kulowy 1/2

Filmik 1 filtra

a 2 we wcześniejszych postach

Opublikowano
No właśnie płci pięknej takie coś ale szklane się podoba, obok baniaka będzie stać mam koncepcje co i jak będzie :idea: a na górze np: fajny kwiat. Myślałem nawet o podświetleniu (może i festyniarskie ale zobaczymy ze światłem?)

Wywołany odpowiem - jak podświetlisz fluidyzacyjny to nie poradzisz sobie w środku z glonami... polecam zachowac ostrożność, bo czyszczenie tego co rusz jest bez sensu...

W efekcie mój musiałem wyrzucić...

Tak czytam ten wątek i coś mnie zaczynają nachodzić chęci na zmiany :twisted: Mam taki filtr fluidyzacyjny o wymiarach 500mmx150mm na 1,2l złoża, pompa też by się znalazła. Jak myślicie, czy taka ilość piasku wystarczy na zbiornik 450(brutto) i obsadę 25 szt?

spokojnie wystarczy Ci 1,5 kg z zapasem - nawet i to co masz styknie, ale ludziom jest ciągle mało :lol:

Po 3 tygodniach i wynalazek (FLASZKOWY) zadziałał, NO3-10 połączyłem 2szt w szeregu tylko 1 jest 5L a drugi ostatni 2L

Zdajesz sobie sprawę że ten filtr z redukcją NO3 ma niewiele wspólnego? chyba że źle Cię zrozumiałem, jesli tak to sorry ;)

Aaa i tak patrząc na filmik - trochę dużo dużych cząstek Ci tam pływa... poprawiłbym prefiltra ;)

Opublikowano

Witam!

Powiedzcie mi proszę jaki cel ma stosowanie takich filtrów?

Rozumiem chęć majsterkowania zmieniania czegoś. Ale doszukuje się konkretnych powodów stosowania takiej filtracji. Jakie konkretne korzyści z sobą niesie? Bo rozumiem że są instalowane w tym właśnie celu.

Marcin T <')))><

Opublikowano

Timus, a taki cel ma FBF, że ma najlepszy stosunek wydajności do wielkości złoża ;)

Takie tam 1,5kg piaseczku na przepływie 1000l/h (pompa ~15W) spokojnie jest w stanie znitryfikować przerybione 600l :P

Weź to zrób swoim filtrem ;)

Opublikowano

Z moich obserwacji wychodzi,że nawet mniej piasku da sobie radę. Ale i tak to chyba najtańszy wkład biologiczny jaki można sobie wyobrazić. Ponadto złoże bardzo szybko się regeneruje.

Opublikowano

a co sie stanie z tym filtrem jesli zabraknie pradu przez godzine lub dwie?

Opublikowano

To samo co z kubłem, ale odrodzenie się złoża jest szybsze niz kubła

no i po starcie takiego brudnego kubła jest katastrofa ekologiczna w akwa bo kubeł wydmuchuje syf... a w FBFie nie ma syfu......

Opublikowano

Ale powiem tak, w pierwszej butki piasek normalnie bulgocze a w drugiej dostojnie faluje. Zrobiła się taka (kaszka manna) czy coś w tym stylu.

Ostatni musiałem wyłączyć pompę zasilająca. Po uruchomieniu w drugiej butli złoże delikatnie się uniosło i osiągając zamierzona wysokość nic nie wypluło, nawet jednego syfka czy ziarenka piasku.

Opublikowano

Nie chodzi kompletnie o syf który widać, tylko o ten niewidoczny... polecam lekturę w tym temacie forów tzw "ryb wrażliwych", gdzie takie sytuacje budzą ciarki na plecach, jak masz w baniaku ryby za 4tyś. zł i padnie Ci prąd gdy jesteś w pracy. ;)

FBF jest z zachowaniem swojej skuteczności jednak bezpieczniejszy...