Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. aby przesiać piasek i wyłapać swiderki wystarczy w akwa w sitko nabrać piachu i przesiać. wszystko co większe niż ziarenka piasku ( a dokładnie wielkość oczek siatki) zostaje. A i piach pieknie wzruszony.

2. Jeśli ślimaków we filtrze tak dużo i czysto, to czym się one żywią tam ? I przypomnę, że slimaki także produkują NO3.

Opublikowano

No u mnie w kubłach nazbierałem prawie szklankę świderków i 8 rybek (upiekło mi się z bałaganem :D )

I po bólu teraz pianka z soczkiem malinowym :D . Musiałem podłączyć dodatkowy dojrzały bo 2 prawie nowe

Opublikowano

Dolewanie wódy zadziała tylko wtedy jak w którymś miejscu jest możliwość rozwoju dużej ilości bakterii beztlenowych a o takie miejsce niełatwo.

Powiem tak z braku miejsca odpada filtr hydroponiczny i jakikolwiek dodatkowy filtr.

A masz 2cm. wolnego miejsca za szafką? Jak tak to polecam mój patent na filtr denitryfikacyjny:

DSC02923a.JPG

(Krzywa ściana, akwa stoi w pionie)

A tak wyglądał przed włożeniem (20metrów węża 3/4 cala, czyli dość gruby): DSC02919a.JPG

I działa dobrze, niedługo zrobię opis jak sobie poradzić z regulacją bo w żadnej instrukcji nie ma obliczenia szybkości pierwszego przepływu a sugerowane prędkości mogą być kilka razy za duże lub za małe w zależności od warunków.

Opublikowano

Pomysł dobry ale niestety za stelażem też brak miejsca. Stelaż przykotwiony do ściany a szkło przy samej ścianie z 0,5cm luzem.

Opublikowano

jeśli nie możesz znaleźć miejsca dla denitryfikatora, oznacza to, że nie jest Ci naprawdę potrzebny :).

Inaczej: z czego nie chcesz zrezygnować w szafce, że zajmuje miejsce ?

Na co Tobie takie złoże bio nitryfikacyjne ? Ja wiem, że moda, nadfiltracja która początkowo oznaczała po prostu wieksza cyrkulację, co przeciętnie uzyskiwało się przez założenie drugiego, bądź kupienie większego niż dedykowany filtr a to wiązało się z zwięskzeniem złoża bio. Ale ONE aż tak duże nie sa potrzebne.

Na Twoim miejscu jeśli nie obok sumpa, to w samym sumpie wygosopdarowałbym miejsce dla denitryfikatora, przecież masz miejsce chociażby nad sumpem. Zrobić deni z rurki, zasilane bypassem z wody powrotnej lub zasilającej zbiornik. Wylot z deni na początek ukladu filtracyjnego bio, wtedy nawet w przypadku zlej pracy DENI, produkty typu NO, NO2 trafiają wprost w objęcia bakterii nitryfikujących które natychmiast przerabiają to do NO3.