Maksym Opublikowano 13 Lutego 2010 #1 Opublikowano 13 Lutego 2010 Dziś byłem świadkiem niezwykłego wydarzenia. Do tarła podeszła parka demasoni, pierw zaloty później taniec i samica składa ikrę, niby wszystko przebiega normalnie a tu moje zdziwienie zamiast samicy to samiec chwyta ikrę szybkimi ruchami i inkubuje :shock: .Napisze ktoś coś na ten temat? spotkaliście się kiedyś z takim czymś?
Boroch1990 Opublikowano 14 Lutego 2010 #2 Opublikowano 14 Lutego 2010 Słyszałem kiedyś o takich przypadkach... i powiem szczerze do tej pory nie moge wyjść z podziwu ;p z tego co wiem, to rzadko...ale zdarza się że inkubujący tatuś sprosta wyzwaniu... także jedyne co pozostaje to czekać tak czy siak życzę powodzenia no i czekam na dalsze info w związku z nadopiekuńczym ojczulkiem pozdrawiam
-Przemo- Opublikowano 11 Marca 2010 #3 Opublikowano 11 Marca 2010 No dobra, ale jak wygląda zapłodnienie jaj? Bo w takiej sytuacji to musiałby to zrobić jak leżały na ziemi bo chyba samica nie zapładnia
mutra Opublikowano 13 Marca 2010 #4 Opublikowano 13 Marca 2010 pierwsze kółko samicy -wydalenie jaja pierwsze kółko samce - polanie mleczem = zaplemnienie drugie kółko samicy - wzięcie do pyska = inkubacja Jeżeli samiec nie polał ikry mleczem przed wzięciem do psyka to nic z tego nie będzie. Rozumiem że obie płcie są pewne na 100%
Tomek .P Opublikowano 13 Marca 2010 #5 Opublikowano 13 Marca 2010 Witaj . Niewiem jak teraz u Ciebie ale u mnie tak zachowywaly sie Lombardy . Niestety potem nie było sladu że samiec inkubuje .Najprawdopodobniej zjadł całą ikre lub wypłuł . Miałem taką sytuację 2 razy a potem wymieniłem samca i wszystko było w normie . Napisz jak to u Ciebie wygląda teraz.
Rekomendowane odpowiedzi