Skocz do zawartości

dodatkowy filtr i oswietlenie akwa 343l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

atman 203 bedzie ok i nie potrzebujesz zadnych napowietrzaczy wystarczy ze skierujesz wylot filtra ku tafli wody tak aby byl obieg,wtedy dojdzie do napowietrzniania , apropo pokrywy przy bardzo zblizonych rozmiarach Twojego baniaka do standardowej 375 ja bym kupil standardowa plastikowa wromaka 150x50.

Opublikowano
...apropo pokrywy mysle ze ja bym kupil standardowa plastikowa wromaka 150x50

Prościej chyba będzie rozszczelnić akwarium, czego oczywiście nie życzę! Efekt podobny, a przynajmniej zostanie trochę pieniążków na wymiarową pokrywę :).

Opublikowano

ja apropo oświetlenia , w Twoim przypadku świetlówki 2x54 T5 , w zupełności wystarczą . A osobiście to zredukowałbym nawet do 2x 24W, np, Aqua medic Reef White 15000 , 2 po długości akwa i będzie cacy klimat :)

Opublikowano
apropo pokrywy przy bardzo zblizonych rozmiarach Twojego baniaka do standardowej 375 ja bym kupil standardowa plastikowa wromaka 150x50.
Gniot jakich mało, absolutnie nie polecam. pomijając wymiary.
Opublikowano

oswietlenie juz zamowione i juz takie bedzie kwestia swietlowek nadal otwarta, co do at-203 to mam pytanie umiescic go z tej samej strony co filtr zewnetrzny czy po drugiej bo wtedy bedzie pobieranie z dwoch stron a napowietrzanie z jednej, jakies pomysly ??

Opublikowano

Rurke zasysajaca od kubla dajesz tam gdzie mechanika, natomiast wylot po 2 stronie akwarium najlepiej deszczownia tak by poruszala tafle wody no i dawala odpowiednia cyrkulacje, wtedy napowietrzanie przez badziewne babelki bedzie zbedne.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

szklo wkoncu dotarlo wniesienie z zonka na 3 pietro niezapomniane chwile, mam pytanie czy zamiast styropianu na dno mozna polozyc pianke do ukladania pod panele podlogowe bo mam problem z dostaniem 1 arkusza a chcialbym juz zasypac piaskiem i zaczac wstepna filtracje bo zamowilem at203,oraz deszczownice i nowe przewody do mojego fluvala305, a drugie pytanie bo pokrywe bede robil z kolega albo sam czy dojrzewajace akwarium musi byc oswietlone czy nie bedzie problemu jak pochodzi max 2 tygodnie na swietle dziennym, wiem ze i tak przed wpuszczeniem ryb bede musial zrobic testy wody ale duzo latwiej bedzie mi okreslic kiedy zamowic rybki.

Opublikowano
czy dojrzewajace akwarium musi byc oswietlone czy nie bedzie problemu jak pochodzi max 2 tygodnie na swietle dziennym

Spokojnie może dojrzewać przy świetle dziennym.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

niestety kamyczki dopiero wtrakcie wybierania co ma byc, mysle o tym by podlozyc styropian tylko w tym miejscu co beda kamienie, narazie nie wiem gdzie kupic,