Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z filtrem Tetra 700,ponieważ przy uruchamianiu nie zasysa wody,tylko chodzi głośno jak traktor...

Podłączenie normalnie,powinno być ok,nawet odpowietrzania według instrukcji nie dało efektów...

Wie ktoś jak to naprawić? :wink:

Opublikowano

A zalałeś go wcześniej wodą? Zanim uruchomisz pompę musisz filtr odpowietrzyć w takim stopniu, aby poziom wody w wężu powrotnym był równy z poziomem wody w akwarium.

Opublikowano

Filtr przy uruchamianiu nie zasysa wody dlatego, że filtry kubełkowe mają pompę pchającą, one wypychają wodę, a nie zasysają. Woda spada grawitacyjnie.

Pompki w filtrach to lipa i niepotrzebny gadżet, następne miejsce, gdzie trzeba było założyć oring gumowy i gdzie wcześniej lub później pojawi się wyciek.

Najlepszy sposób to sposób oralny. W dodatku rozwija wybitnie płuca.

Opublikowano
Zaciągnij wodę ustami przez wylot z filtra - wiem że to nieprzyjemne ale działa.

Wymierne efekty przynosi także praktyczne zastosowanie elementarnych praw fizyki. Od lat mam akwaria i jakoś nigdy nie robiłem tego w w/w sposób :mrgreen:. To samo tyczy się podmian, czy odmulania.

Opublikowano
Filtr przy uruchamianiu nie zasysa wody dlatego, że filtry kubełkowe mają pompę pchającą, one wypychają wodę, a nie zasysają. Woda spada grawitacyjnie.

Pompki w filtrach to lipa i niepotrzebny gadżet, następne miejsce, gdzie trzeba było założyć oring gumowy i gdzie wcześniej lub później pojawi się wyciek.

Najlepszy sposób to sposób oralny. W dodatku rozwija wybitnie płuca.

OJ tak Mjuszajn wiem coś o tych oringach na pompce zasysającej jak mi padło to był wyciek do pokrywy :(

Opublikowano
Zaciągnij wodę ustami przez wylot z filtra - wiem że to nieprzyjemne ale działa.

Wymierne efekty przynosi także praktyczne zastosowanie elementarnych praw fizyki. Od lat mam akwaria i jakoś nigdy nie robiłem tego w w/w sposób :mrgreen:. To samo tyczy się podmian, czy odmulania.

A co głowę w baniak i dmuchać? :mrgreen: