Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A u mnie krab wlazł do komina i pięknie zatkał spływ właśnie:)

Mój komin ma 15x15cm i rękę można włożyć bez problemu , a rewizja działa dodatkowo jako regulator poziomu wody w kominie.

Mam jej wysoki poziom aby nie siorbało i szumiało , więc rewizja się przydaje.

No właśnie miałem dopisać, że morszcacy drżą o brak rewizji, bo ciekawskie kraby, mega-ślimaki, chodzące ukwiały itp :P

Imho niepotrzebne w malawi.

A zamiast rewizji wystarczy, dla świętego spokoju, czujnik poziomu wody w komorze pompy, odcinający zasilanie. Ratuje pompę. W razie tego wypadku z zapachaniem raz na 2 lata :P

I oczywiście że trzeba policzyć... a nie zbudować sump "na pałę".

Opublikowano

Mój komin ma 15x15cm i rękę można włożyć bez problemu , a rewizja działa dodatkowo jako regulator poziomu wody w kominie.

nie masz nawet sitka spływu ?

Opublikowano

nie masz nawet sitka spływu ?

Nurosław, przecież to wszystko to chińszczyzna aquamedica ;)

krab wziął dwa razy "ciach, ciach" szczypcami i już otworzył sitko... wyślał że to spływ do wolności... :mrgreen:

I całe szczęście że utknął, bo jakby miał się Wisłą do morza ewakuować, to by poległ :P

Opublikowano

Witam.

Prace juz sa w toku otrzymalem akwarium. zostalo tez sklejone akawrium pod sump pozostało tylko wklejic przegrody zostala tez wykonana szawka pod akwarium ale tu pojawily sie schody .

Otóż szawka " giba " sie na podlodze:P ma ktos jakis pomysl jak to zniwelowac moze ja postawic na styropianie tak jak akwarium ? Bo zrywanie nowego parkietu raczej nie wchodzi w gre :PP

Opublikowano

rewizja sie przydaje jak ktos stosuje zawor kulowy na zejsciu z komina. Mozna wtedy w kominie utrzymac poziom wody do wysokosci rewizji. Czasem sie to widzi u morszczakow, chodzi pewnie o zmniejszenie halasu. Dziury moga byc dwie, jak sie np wewnatrz rewizji przeprowadzi rure powrotną (powrot z sumpa do akwa), wtedy komin moze byc troche mniejszy.

Co do panelu przelewowego obok (za) akwarium to oczywiscie, ze jest to alternatywa dla sumpa. Tyle ze trzeba miec na to miejsce.

Opublikowano
rewizja sie przydaje jak ktos stosuje zawor kulowy na zejsciu z komina. Mozna wtedy w kominie utrzymac poziom wody do wysokosci rewizji. .

a czym to grozi, brak rewizji w takim przypadku ? pytam z ciekawości, bo osobiście nie widzę związku.

Co do Twojej propozycji umieszczenia rury zasilającej w rewizji. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej średnicy przewodu tzw. rewizji, aby ciągle spelniala swoją rolę,