Skocz do zawartości

L. caeruleus, Ps. acei, L. trewavasa dobry skład????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Elozox, wez mnie popraw jezeli sie myle, ale kazda obsada w jakimkolwiek watku zawiera maingano i afre. Nie znasz nic innego ? To odpusc.

Sa to ryby latwo dostepne i najbardziej popularne dla poczatkujacego najlepsze , pozatym maingano pasuje do niemal kazdej obsady wiec jak najbardziej bede polecal to rybe, jezeli do 300l do L.caeruleusa masz bardziej trafny gatunek od C. afry czy maingano podziel sie tym...

edit :

znam cos innego podstawowa tu jest L. caeruleus w 120cm wiec dwu gatunkowa specjalnie dla Ciebie mbuna:

poza w/w L.caerules-C.afra i L.caerules-M.cyaneorhabdos

L. caeruleus- P.flavus

L. caeruleus-M. msobo magunga

L.caeruleus-M.paralleus

L. caeruleus-P.sp.zebra long pelvic

L.caeruleus-M.joanjohnsonae

L. caeruleus-P. elongatus mpanga/chewere

L. caeruleus-L.Chisumuale

L. caeruleus-L.maculicauda

L.caeruleus-M .Estherae Red-red

Ze wzgledu na lagodne usposobienie polaczym bym go rowniez z niektorymi mniejszymi aulonocarami:

L. caeruleus-A.chitande north

L. caeruleus-A.jacobfreibergi

L. caeruleus-A.hueseri

L. caeruleus-A.baenschi

L. caeruleus-A.ethelwynnae

Ja wybralbym jednak obsade ktora zaproponowalem jako pierwsza jest sprawdzona, malo klopotliwa wychowawczo i co najwazniejsze ladnie sie komponujaca, popraw jezeli sie myle 3/4 obsad proponowanych na forum dla poczatkujacych posiadajacych akwarium o nieduzym 112 litrazu to SAULOSI dlaczego? bo jest sprawdzona.

Wiec Ci ludzie ktorzy doradzaja owy nadajacy sie gatunek do tego litrazu tez maja odpuscic?, jezeli nie to Ty odpusc glupich komentazy bo nie wnosisz nimi nic sensownego do tematu...

Opublikowano
Sa to ryby latwo dostepne i najbardziej popularne dla poczatkujacego najleprze , pozatym maingano pasuje do niemal kazdej obsady wiec jak najbardziej bede polecal to rybe, jezeli do 300l do L.caeruleusa masz bardziej trafny gatunek od tego podziel sie tym...
....

no i tu Cie popieram ,dobry argument .

p.s oprócz tego "najleprze" znowu :mrgreen:

Opublikowano

dzieki elozox podałes mi naprawdę niezłą ekipę do wyboru, Nie znam wszystkiego ale zaciekle juz ogladam która jest która i juz sie zastanawiam nad wyborem i oczywiscie kto=óre u mnie w miescie są dostępne. jeszcze raz dzięki

Opublikowano

Ja z tego wszystkiego jak juz wspomnialem to wybralbym m. maingano -sa najbardziej dostepne,w miare lagodne i bardzo ladnie beda wygladac z L. caeruleus bedziesz mial obsade niebiesko-zolta i bezkonfliktowa, a co najwazniejsze jest to obsada sprawdzona.

Opublikowano

Dla jednych red sie nadaje do zbiornika 120cm dla innych nie(na pewno nie skarłowacieje) tez bym nie wsadzil 14cm ryby do takiego zbiornika .Jezeli chodzi o flavusa to cytuje :

Ze względu na swój temperament, zaleca się trzymanie tych ryb w dość dużych zbiornikach (od 200 l), w systemie haremowym (1 samiec i 3-5 samic). W 375l widzialem juz 4 gatunkowe z ta ryba,na tym forum w galerii, pozatym bardzo temperamentem nie odbiega od kuzynow P.chewere czy P. mpangi tym bardziej gabarytami, wiec nie rozumiem za bardzo czemu nie moglbym go trzymac w owym zbiorniku.

Wiec sumujac 300l na 1 gatunkowy z ta ryba bardzo odpowiedni ,natomiast w tym litrazu ja bym sprobowal go w 2 gat. jedynie mialbym obawy o agresje wzgledem yellowa, co do koloru obsady, kazdy ma swoj gust i autorowi moze pasowac np. sam kolor zolty.Ja natomiast zaproponowalem najpopularniejsza i moim zdaniem najladniejsza obsade do tego akwarium lecz spotkala sie z dezaprobata...