Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, po wyciągnięciu startera nie zapala się żadna, myślałem jeszczy aby tą jedną świetlowkę owinąć folią aluminiową na całej długości tylko że obawiam się że może się zbyt bardzo nagrzewać

Opublikowano
w 112l ja dałbym minimum 2x18W , a i tak za ciemno by było , ale cóz , widzę , że Malawi zaczyna się robić biotopem dla oszczędzających:(

Ja u siebie w akwarium świecę 1x39W na 200l, a i tak uważam, że jest to troszkę za dużo. Moim zdaniem od ilości światła znacznie ważniejszy jest sposób ustawienia tego światła. Wystarczy odpowiednio ustawić odbłyśnik i można osiągnąć naprawdę super efekt. Poza tym zupełnie nie rozumiem tej uwagi o rzekomym skąpstwie. Przecież w malawi nie ma większego znaczenia, czy świecimy 0,2 czy 2,0W/l. Ważne, aby światło zbyt mocno rybom nie przeszkadzało, a reszta to już tylko kwestia gustu.

Opublikowano

Aqua skalar , a dlaczego światło rybom przeszkadza?

Wytłumacz mi proszę , bo nie pojmuję?

Zawsze w swoich akwariach miałem światło , minimum 0,5-1 W na litr , przy temp. barwowej 8800-15000K i rybom to jakoś nie przeszkadzało:)

Moc światła nie ma znaczenia?

A miałeś kiedyś ryby z odłowu?

W naturze maja 10000lm/m2 , w akwarium zaś 200 i to w porywach , więc powiedz mi proszę , co je bardziej stresuje , nadmiar , czy brak światła?

Abstrahując od ryb z odłowu widziałeś kiedyś wybarwienie ryb pod światełkiem HQI?

Ja widziałem , i zaręczam Ci , że Ci którzy mają takie światełko , przenigdy nie powiedzą Ci , że ryby lepiej wyglądają pod świetlówka 39W , na 200l Wody:)

A dlaczego piszę o skąpstwie?

Bo obiegowa opinia o akwariach wzorujących się na Malawi , jest taka , że to mroczne , surowe zbiorniki , bez roślin , z samymi skalami.

A to jest największa bzdura pod słońcem :!:

Malawi to piękne , prześwietlone słońcem wody , gdzie rosną śliczne dywany roślin, a reszta , to są gusta.....

Opublikowano

Bo ludzie rozumują że jak mroczny klimat to ma być ciemno. Zgadzam się z Danielem, im więcej światła tym lepiej - tylko świecić trzeba z głową. Ja na razie mam 54W u siebie ale w pokrywie którą robię jest już przygotowane miejsce na dodatkowe 2x54

Opublikowano
w 112l ja dałbym minimum 2x18W , a i tak za ciemno by było , ale cóz , widzę , że Malawi zaczyna się robić biotopem dla oszczędzających:(

Wystarczy odpowiednio ustawić odbłyśnik i można osiągnąć naprawdę super efekt.

Zgadzam się z kolegą, właśnie o to mi chodzi...

Opublikowano

Mi to światła nigdy dość.

Teraz mam nad 240-litrowym baniakiem 6 świetlówek - razem coś koło 150W.

Ładnie jest i kiedy wyłączę choćby jedną tego czegoś brakuje :)

Jutro mam zaplanowane większe roboty przy baniaku, jak czasu starczy zobaczę jak moje akwa zaprezentuje się w HQI.