junior13 Opublikowano 25 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 25 Stycznia 2010 mam pytanie do hodowców ps. demasoni czy jest to normalne ,że z 14 szt w przeciągu 3 m-cy pozostało mi ich tylko 7 a nie zauważyłem jakiś większych starć miedzy nimi.Ryby w ciągu dnia pływają spokojnie więc stawiam ze muszą się tłuc w nocy.Demasoni mają ok 2.5 do 3cm akwarium 240l i pozostała obsada to 5szt hongi.
aarset Opublikowano 25 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Taki ich urok. A na poważnie to zacznij od podania podstawowych danych dotyczących zbiornika, filtracji, parametrów wody, pokarmów którymi karmisz itd
junior13 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor #3 Opublikowano 25 Stycznia 2010 to tak filtracja mechanik at-203, biolog at-cf1200,pokarm hikari cichlid excel, cichlid gold , cichlid staple ,spirulina super forte 36% + brokuł, sałata,makaron. PH-7,5 -8 NO2-0 NO3-12.5 do 25 podłoże piasek ,kamienie serpentynit ,tło łupek
aarset Opublikowano 25 Stycznia 2010 #4 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Usuń z diety pokarmy mięsne: Hikari Chichlid Staple, Gold a dodaj Naturefood Premium Cichlid Plant, Dainich Veggie FX, Deluxe, spirulina OSI. Demasoni są bardzo wrażliwe na stosowanie nieodpowiedniej diety i moim zdaniem większość "tajemniczych" zgonów jest spowodowana podawaniem nieodpowiednich pokarmów. PS. namaczasz granulat Hikari przed podaniem?
junior13 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor #5 Opublikowano 25 Stycznia 2010 granulat namaczam ok 5min przed podaniem.Podstawowym pokarmem ktory stosuje jest spirulina oraz hikari cichlid excel resztę jako urozmaicenie diety. Jeżeli stawiasz na zle dobrany pokarm czy ryby powinny sie jakoś dziwnie zachowywać abym mógł to zaobserwować ? Proszę jeszcze o poradę czy mam dokupić demesoni czy zostawić na razie tak jak jest i obserwować.
aarset Opublikowano 25 Stycznia 2010 #6 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Siedem sztuk jak na Demasoni to za mało, powinny być trzymane w większej grupie Ja bym dokupił. Granulat namaczasz zbyt krótko, powinno się go moczyć ok.20 minut. U mnie podstawą karmienia są płatki, granulat podaję 1-2 razy w tygodniu. Możesz poobserwować jakie ryby maja odchody, powinny być krótkie i łamliwe.
junior13 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor #7 Opublikowano 25 Stycznia 2010 dzięki za pomoc i oczywiście postaram się stopniowo zakupić w/w pokarmy . Demasoni mają odchody prawidłowe jedynie u hongi zauważyłem ,ze są dosyć długie niełamliwe ale one mają się dobrze
czester_ Opublikowano 25 Stycznia 2010 #8 Opublikowano 25 Stycznia 2010 po 20 min to z tego granulatu jeszcze cos zostaje?
aarset Opublikowano 25 Stycznia 2010 #9 Opublikowano 25 Stycznia 2010 po 20 min to z tego granulatu jeszcze cos zostaje? Spokojnie zostaje.
Perez666 Opublikowano 25 Stycznia 2010 #10 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zostaje ,zostaje...Ja też namaczam ok. 15-20 min.(hikari i O.S.I.) i nie robi się z tego papka...
Rekomendowane odpowiedzi