Jump to content

Oznaczanie poziomu potasu - jak?

Recommended Posts

Posted

Szykuje się do zmiany regulatora twardości z sody na węglan potasu. Ponieważ nawożę symfonią z dodatkiem potasu i fosforanem potasu jako źródłem fosforu chciałem sprawdzić czy nie dochodzi do kumulacji potasu w akwarium. Kiedyś obiło mi się o uszy że można za niewielkie pieniądze przeprowadzić analizę wody do celów rolniczych ale niestety nie orientuje się gdzie :(

Ktoś wie coś w tym temacie? Albo ma inny pomysł na oznaczenie ilości potasu w wodzie?

Posted

sanepid brałem pod uwagę ale tam za trzy parametry każą mi zapłacić prawie sto złotych :/ czyli za dwie próbki (z kranu i z akwarium) zapłace 200 a to stanowczo za dużo. Podobno badanie do celów rolniczych kosztuje nie całe 20 zł.

Posted

Oznaczenie poziomu potasu to jedne z droższych badań jeśli chodzi o parametry, które nas interesują. Tak dla porównania dzwoniłem do kilku firm w Opolu, które sie tym zajmują (m.in. Sanepid, WIOŚ, Emitor). Niektóre z nich w ogóle nie badają tego parametru, a tam gdzie jest to możliwe, ceny oscylują od 30,49-42,00pln za jedną próbkę.

Są jeszcze testy akwarystyczne, ale raz, że są drogie, a dwa że spotkałem się tylko z testami do wody morskiej i to tylko dwóch firm Korallen Zucht i Fauna Marin. O badaniach wody dla celów rolniczych niestety nie słyszałem.