Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Dzisiaj do mojego akwa przyszła nowa głowica Atman at-203 + gąbka nr.4. Mam jeszcze kubełek tetra ex1200. Moje pytanie jak ustawić filtr wewnętrzny w stosunku do wlotu i wylotu kubełka? Jeszcze drugie pytanie. W kubełku mam 2 koszyki ceramiki, jeden bioballi i jeden z gąbką. Do tego z gąbką nasypie ceramiki ale czy warto wymienić jeszcze te bioballe? Z góry dzięki

Opublikowano

siema. jezeli ta nowa glowica ma byc filterm mechanicznym a kubelek jest filtrem biologicznym to moim zdaniem ustawienie wedle wlotu i wylotu kubelka jest zbedne. ustaw lepiej tak aby byla dobra cyrkulacja wody. A co do biobali sa one najbardziej efektywne w filtrach zraszanych a do kubelka polecam ceramike choc moga zostac biobale.Gabke w kubelku uloz jako prefiltr ceramiki. pozdro

Opublikowano

bioballe wywal włóż ceramikę "do pełna", prefiltr na rurę ssącą. Mechanika musisz ustawić tak aby woda krążyła po akwarium zbierając odchody w stronę filtra.

Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest przepływem w filtrze biologicznym? w moim przypadku w kubełku. Gdzieś przeczytałem że woda powinna wolno przepływać aby przebiegały te reakcje. A więc jak, mam zmniejszyć na zaworze czy jak?