Skocz do zawartości

Muszlowce i saulosi?

voytec1985

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zapominaj ze samice tez maja hierarchie w stadzie, wiec wychodzi na to ze robiac jednogatunkowe np;200l musi byc okolo 6-7 samcow i z 9-10 samic, u wielu pyszczakow obserwujemy agresje zewnacz gatunkowa wiec mozemy zrobic 2 gatunkowe wtedy z kazdego gatunku dajemy 4-5 samcow na 6-7 samic , ewentualnie tworzyć uklady all samcowe z duza liczba gatunkow np;15 po kazdym przedstawicielu z gatunku albo all samcowe z 2 gatunkami gdzie gdzie bedzie plywalo po 8-9 samcow z kazdego gatunku .tak wiec kazda opcja zestawienia to przerybienie z ograniczeniem agresji, czyli zwiekrzeniem celow, tylko jest pytanie czy zdominowane samce sa dekoracyjne?

Afrika samiec alfa i beta moze i beda mialy terytorium natomiast cala reszta twoich ryb nie i zaloże sie ze prawie wszystkie plywaja w toni od szyby do szyby :mrgreen: na pewno nie porownywalne jest to z zachowaniem sie ryb w przypadku gdy nie ma przerybienia i kazda ryba ma kryjowke w ktorej spedza spora czesc czasu.

Nie zapominaj ze samice tez maja hierarchie w stadzie, wiec wychodzi na to ze robiac jednogatunkowe np;200l musi byc okolo 6-7 samcow i z 9-10 samic, u wielu pyszczakow obserwujemy agresje zewnacz gatunkowa wiec mozemy zrobic 2 gatunkowe wtedy z kazdego gatunku dajemy 4-5 samcow na 6-7 samic , ewentualnie tworzyć uklady all samcowe z duza liczba gatunkow np;15 po kazdym przedstawicielu z gatunku albo all samcowe z 2 gatunkami gdzie gdzie bedzie plywalo po 8-9 samcow z kazdego gatunku .tak wiec kazda opcja zestawienia to przerybienie z ograniczeniem agresji, czyli zwiekrzeniem celow, tylko jest pytanie czy zdominowane samce sa dekoracyjne?

Afrika samiec alfa i beta moze i beda mialy terytorium natomiast cala reszta twoich ryb nie i zaloże sie ze prawie wszystkie plywaja w toni od szyby do szyby :mrgreen: na pewno nie porownywalne jest to z zachowaniem sie ryb w przypadku gdy nie ma przerybienia i kazda ryba ma kryjowke w ktorej spedza spora czesc czasu.

Więcej ryb ma kryjówki niż 2 samce;]

Wystrój jest normalny,ze sporą ilością kryjówek;)

Samice potrafią walczyć częściej niż samce czasami;)

Samice się leją, wiem bo mam tego codzienne przykłady ale są to walki praktycznie bezkrwawe.

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie celem jest wyeliminowanie walk kończących się zgonem a nie walk w ogóle. Pyszczaki to agresywne i terytorialne ryby z natury i próby wyeliminowania tych cech całkowicie jest nierealne.

Tylko ze typowo dekoracyjny zbiornik gdzie jest kontrolowane przerybienie powinien miec wystroj non mbuna czyli powinno byc duzo wiecej ryb niz ciekawych do objecia rewirow czyli wprost odwrotnie jak w przypadku a.

P.s wszystko zalerzy od zbiornika i dekoracji bo jezeli posiadasz 150x50x50 wsadzisz tam 3 glazy wtedy prawdopodobnie 3 najsilniejsze samce obiora sobie kazdy za terytorium(natura), tylko pytanie czy w tak duzej konkurencji pokarmowej beda pilnowac tych rewirow tak zaciekle jakby to mialo miejsce przy zmniejszeniu liczby ryb o 3x,czy raczej wiekszasc czasu beda plywac w toni czekajac na ''walke'' o pokarm.

Widziałeś kiedyś w akcji ocellatusy ? Miałem 6 sztuk w 54l. akwa. Została parka. Agresja tych ryb jest na bardzo wysokim poziomie. I niech nie zwiodą Cię ich wymiary. Można powiedzieć, że to czysta odwrotność co to temperamentu.

Kontynuując - Chcący zlikwidować 54l. akwa, wrzuciłem ocellatusy do zbiornika z multifacjatusami o powierzchni dna 130x60. Wydawało by się, że ok. Następnego dnia połowa multików leżała marwa na piasku.

Imo, twój eksperyment to skazanie ryb na śmierć. Wiem po sobie, popełniłem ten błąd, lecz mnie nikt w porę nie ostrzegł ( a młody i głupi byłem :wink: ).

1. Ocellatusy sa agresywne wewnatrzgatunkowo i tu nie dziwota

2. Czy jak wsadzales je razem to jakiej wielkosci byly ryby? Pewnie jedne byly dorosle a drugie mlodziutkie

Mało jest ryb nawet f0 które w tym jeziorze pływały;)

Jest to chyba zależne od rejonu. Słyszałem przypadki takie że (tanganika) na zamówienie ryby są odławiane i wysyłane. Lecz czytałem również gro przypadków, że pod jeziorami są stawy hodowlane w których te ryby pływają. Wszystkie ryby importowane z nad jeziora są więc faktycznie z nad jeziora i większość ich go nie widziała. Co nie zmienia faktu, że trzyma się je troszkę inaczej i mają często gorsze kolory.

hmm..

no chociaz pomaranczowe :)

Generalnie powiem wam, ze czuje ze bedzie ok i dlatego sprobuje tak czy siak.

Powoli bede dokladal i zaczne od tych najspokojnieszych i potem coraz bardziej agresywne.

Zestaw dobralem i tak najlagodniejszy jaki chyba jest mozliwy z tych dwoch biotopow.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.