Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
worek na wkłady można kupić w zamian.

Też myślałem o tym. Czy jest ktoś na forum, kto używa 2217 jako biologa i mechanika? Chętnie dowiedziałbym się jak się on w takiej roli sprawdza.

Opublikowano

Sib, po co tyle kombinacji? Zamiast 2217 kup 2215+ a za zaoszczędzone pieniądze Atmana AT-203 plus gąbkę i po problemie. Atman przyda się później w większym zbiorniku a 2215 zostanie w roślinnym. Według mnie, połączenie filtracji biologicznej i mechanicznej w jednym filtrze, to nie najlepszy pomysł. Nie wyobrażam sobie otwierania i czyszczenia kubełka co tydzień.

Opublikowano
Zamiast 2217 kup 2215+ a za zaoszczędzone pieniądze Atmana AT-203 plus gąbkę i po problemie.

A czy 203 nie będzie za "silny" jak na 180 litrów? Raz kupioną filtrację do 180-ki chciałbym tam już zostawić na stałe i zamknąć ten temat ;) Może jednak 202?

Ale z drugiej strony ;) to jeżeli hydroponikę zasilę przez Atmana, czyli będę musiał podnieść słup wody o jakieś 60 cm ponad lustro wody, przepuścić wodę przez koryto 80 cm wypełnione keramzytem to tym samym zdławię przepływ i okaże się, że 202 jest jednak za słaby?

I bądź tu człowieku mądry ;)

AT-203 => przepływ 2000l/h, max wys. podnoszenia wody 2m,

AT-202 => przepływ 1200l/h, max wys. podnoszenia wody 1,3m.

Opublikowano

Przepraszam, ale odnoszę dziwne wrażenie, że coś za bardzo kombinujesz, a zbyt mało przeglądasz to forum. Skoro już zdecydowałeś się na układ biolog + mechanik + hydro to przecież najbardziej praktycznie jest z jednej strony zbiornika, przez otwór z pokrywie puścić zasilanie kubła. Następnie pompa z kubła podaje wodę do hydroponiki(zarówno w jednym jak i drugim przypadku przepływ odgrywa drugorzędną rolę, więc zaworami na kuble można wszystko dokładnie wyregulować), a z niej grawitacyjnie powrót przez drugi otwór i gitara. Mechanika do niczego, oprócz gęstej gąbki nie podłączasz i filtracja rozwiązana. Tylko czy opłaca się budować filtr hydroponiczny, przecież w roślinnym się nie przyda?

Opublikowano

Aqua Skalar takie rozwiązanie przyjąłem na początku, ale już mi się mózg lansuje od tego myślenia ;)

Roślinki niech se rosną i nad akwa, moja lepsza połowa lubi jak jest w domu zielono ;)